Centralna svečanost u Novom Pazaru: Bošnjaci su više od hiljadu godina na Balkanu

Bošnjačko nacionalno vijeće obeležilo je u Novom Pazaru nizom aktivnosti 28. septembar, Dan Bošnjaka

Foto: Facebook/BNV

Obilježavanje 29. godišnjice od zasjedanja prvog Svebošnjačkog sabora održanog u Sarajevu 28. septembra 1993. godine i usvajanja Deklaracije o vraćanju povijesnog nacionalnog imena Bošnjak umjesto dotadašnjeg etničkog naziva Musliman, počelo je prijemom u BNV i otvaranjem izložbe slika likovne kolonije “Sjenica 2022”, a nastavljeno centralnim događajem, svečanom Akademijom “29 godina od vraćanja imena Bošnjak”.

Programu u novopazarskom Domu omladine prisustvovali su predstavnici bošnjačkih nacionalnih vijeća iz zemalja regiona, Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Hrvatske, predstavnici Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca, udruženja koja u Republici Turskoj okupljaju ljude porijeklom iz Sandžaka, predstavnici Generalnog konzulata Republike Turske u Novom Pazaru, narodni poslanici u Skupštini Srbije, gradonačelnici i predsednici opština iz regiona.

Foto:facebook/BNV

Okupljenima je video porukom Dan Bošnjaka čestitao predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović.

“Odluka da se centralna manifestacija povodom obiljeležavanja Dana Bošnjaka organizuje i izvan Bosne i Hercegovine samo doprinosi jačanju osnovne poruke bošnjačkog Sabora i ciljeva koji su pred nama. Ovaj datum nas podsjeća na održavanje prvog Bošnjačkog sabora, kada je naš narod vratio svoje historijsko ime i ime svog jezika. Bošnjaci nisu nastali tog dana, mi postojimo na ovom podneblju otkako je Bosne i Hercegovine, ali ovaj datum nas podsjeća na izuzetan istorijski događaj koji je imao presudan značaj za sudbinu našeg naroda. Na ovaj datum, potvrdimo svoju opredijeljenost za izgradnju inkluzivnog i demokratskog društva u kojem niko, pa ni bošnjački narod, neće biti diskriminisan zbog svog identiteta. Kao sastavni dio bosanskohercegovačkog, regionalnog, evropskog i šireg međunarodnog mozaika, Bošnjaci su samosvojan narod i tako će i ostati”, naveo je, između ostalog, u video obraćanju predsjedavajući Predsjedništva BiH, Šefik Džaferović.

Predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća u Srbiji i predsedavajuća Ureda Koordinacije bošnjačkih vijeća, Jasmina Curić, navela je u svom obraćanju kako je vrijeme kada se svebošnjački sabor, organizovao i zasijedao, bilo najteže vrijeme za Bošnjake, gdje god da su se oni u tom trenutku nalazili.

“Organizovati u najtežem trenutku najveći skup Bošnjaka pokazuje i dokazuje koliko naš narod zna biti hrabar i sa koliko svijesti razmišlja o budućnosti i budućim generacijama. Bošnjački sabor upravo nosi poruku budućim generacijama da i ako se nađu u teškom trenutku ne zaborave da imaju svoj korijjen, historiju, da je neko prije njih ulagao napore da zadrži ime Bošnjak i jezik bosanski. Bošnjaci su stari evropski narod, koji ima jasnu, istorijski utemeljenu vertikalu postojanja, više od hiljadu godina na Balkanu, Gornjem Iliriku u doba Rimskog carstva,” kazala je Curić.

Ona je kazala da “nakon 130 godina potiranja, potiskivanja i praktičnog brisanja naziva Bošnjak jasno je da je naš put u onome što se zove potpuna nacionalna afirmacija mnogo kompleksniji i složeniji. Bošnjaci Sandžaka se i danas u državi Srbiji bore za status naroda koji su imali u bivšoj Jugoslaviji.”

Ona je poručila da borba Bošnjaka da ostvare status naroda nikada neće prestati

“Poštovani prisutni, ispred Bošnjačkog nacionalnog vijeća, ispred svih Bošnjaka u ovoj državi, na ovom skupu koji je najznačajniji za sve Bošnjake sveta, poručujem da borba Bošnjaka da ostvare svoja prava u ovoj državi i vrate status naroda nikada neće prestati,“rekla je Curić.

Foto: facebook/BNV

Curić je navela da su Bošnjaci Sandžaka i Bošnjaci Bosne i Hercegovine dio jedinstvenog nacionalnog korpusa, mi smo jedan narod, kazala je ona, osvrnuvši se na predstojeći popis stanovništva u Republici Srbiji.

“Svi Bošnjaci koliko nas ima, važno je da se izjasne na predstojećem popisu u Srbiji, sada tokom oktobra, da su po nacionalnosti Bošnjaci, da im je jezik bosanski a vjera Islam. Moramo alarmirati sve naše bližnje jer samo tako popisani moći ćemo lakše da ostvarimo naša prava, dođemo do mnogih rješenja i osnažimo naš Sandžak. Ostaće za buduće generacije trajno zabilježeno naše izjašnjenje na ovom popisu. Mi Bošnjaci imamo jedni druge i jedni drugima moramo pomagati i sada i u budućnosti, moramo raditi na Bošnjačkom jedinstvu jer samo ujedinjeni i jedinstveni možemo ostvariti mir, sigurnost i snagu za dalje uspjehe”, kazala je, između ostalog, Curić.

Osim Dana Bošnjaka, nacionalni blagdani Bošnjaka u Srbiji su 11. maj – Dan bošnjačke nacionalne zastave, 20. novembar – Dan Sandžaka i 11. jul Dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.

Izvor: Anadolija

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *