Sanžačke rs. potsjetile : Ko je bio na plamenom krovu Dalasa, a Vulin nije čuo

Portal Sandžačke rs. objavio je tekst pod naslovom “ZMAJ NA PLAMENOM KROVU: Ima Sandžak sposobne vatrogasce, samo Vulin nije čuo za njih”. Na taj način potsjetio javnost, ali i ministra policije Aleksandra Vulina na hrabrost i humanost ovdašnje omladine u različitim situacijama. Portal je potsjetio na slučaj požara u fabrici namještaja Dalas i otkro ko je na slici užarenog krova u plamenu

Foto: Sandžačke rs.

Sandžačka javnost s negodovanjem je regovala proteklih dana na izjavu ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina koji je, odgovarajući na kritike bošnjačkih partija i BNV da su Bošnjaci diskriminisani na konkursu za prijem novih vatrogasaca, odgovorio da nacionalna pripadnost nije, niti će biti uslov ili kriterijim za zapošljavanje u ovom ministartvu, već da se vrši profesionalna selekcija.

Vulinova izjava “da je prvenstveni kriterijum za prijem na obuku da kandidati moraju biti zdravi i psihofizički sposobni da izdrže teške uslove posla vatrogasca-spasioca”, kod Bošnjka je, s pravom, shvaćena kao diskriminatorska i uvrjedljiva.

Aktuelna situacija mnoge je u Sandžaku podsjetila na brojne primjere kada su požrtvovani civili iz reda bošnjačkog naroda hrabro gasili požare.

Jedna takva situacija desila se u Tutinu kada je februara 2004. godine izbio požar na proizvodnim pogonima Fabrike namještaja “Dalas”, kada su ranom zorom radnicima ovog preduzeća i nemoćnim vatrogascima u pomoć pritekli civili, odvažni građani Tutina.

Vatrogasna služba u Tutinu u to vrijeme bila je opremljena jednim starim vatrogasnim vozilom i imala svega par pripadnika.

Ono što je u svemu posebno zanimljivo jeste malo poznat detalj i činjenica, da se tada na krovu plamenom zahvaćenog krova fabričkog pogona našao, u to vrijeme mladić, koji je niko drugi do Besim Cako Hamzagić, današnji predsjednik Opštinskog odbora SDP u Tutinu, stranački kolega Huseina Memića koji je prvi oštro napao ministra Vulina zbog sramne izjave o vatrogascima.

Čak je i sam Memić bio učesnik u gašenju jednog velikog požara na stambenom objektu u Novom Pazaru, što ga je, sasvim sigurno, dodatno motivisalo da reguje na Vulinovu izjavu.

Kako se vidi na fotografiji objavljenoj uz članak u dnevnom listu “Blic”, mladić na krovu šmrkom gasi požar, dok mu pripadnici vatrogasne službe i drugi okupljeni civili asisitiraju u tome.

Podsjećamo, požar koji je tog 14. februra 2004. godine oko devet časova planuo u magacinu fabrike namještaja “Dalas” u Tutinu, a kasnije se proširio na glavni proizvodni pogon, nanio je ogromnu štetu ovoj kompaniji.

“Šteta je ogromna, vjerovatno iznosi nekoliko miliona eura i mislim da je do požara došlo zbog strujnih instalacija”, rekao je tadašnji direktor kompanije “Dalas”, Džemail Šahović.

Kako nam je potvrđeno u razgovoru sa predstavnicima kompanije “Dalas”, mladić na slici objavljenoj u dnevnom listu “Blic”, koji na plamenom zahvaćenom krovu pogona fabrike gasi požar, jeste Besim Cako Hamzagić.

Izvor: Sandzacke.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *