Kurtijeva svajetnica za Preševku dolinu: Zvanično smo pokrenuli pitanje reciprociteta

Kosovska strana je u briselskom dijalogu zvanično pokrenula pitanje političkog reciprociteta prava koja imaju Srbi sa Kosova i za Albance u Srbiji, kaže politička savjetnica premijera Kosova za Preševo, Bujanovac i Medveđu u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE)

Foto: Facebook/Ardita Sinani

“Predsednik Vlade Albin Kurti i njegov zamenik Besnik Bisljimi već su zvanično pokrenuli pitanje reciprociteta prava koja imaju Srbi sa Kosova i Albanci u Srbiji u briselskom dijalogu. To podrazumeva politički reciprocitet u pogledu poštovanja ljudskih i manjinskih prava i isti status u okviru integracija u državne institucije koji imaju Srbi na sjeveru Kosova. Mislimo da su to legitimni i realni zahtevi i da je veoma važno da se nađu na briselskoj agendi,” izjavila je Adrita Sinani za Radio Slobodna Evropa (RSE)

Ardita Sinani je u septembru imenovana za političku savjetnicu premijera Aljbina Kurtija za Preševo, Bujanovac i Medveđu, opštine na krajnjem jugu Srbije gde živi najveća populacija albanskog stanovništva. U opštini Preševo, prema poslednjem popisu, Albanci čine većinsko stanovništvo.

Ardita Sinani, koja je ujedno i potpredsednica političke stranke albanske zajednice Partije za demokratsko delovanje (PDD), bila je prva žena predsjednica Skupštine opštine Preševo i prva žena i najmlađa predsjednica te Opštine.
OPŠIRNIJE NA RADIJU SLOBODNA EVROPA :https://www.slobodnaevropa.org/a/srbija-presevo-bujanovac-medvedja-ardita-sinani/32082121.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *