Uhapšena nakon što je ostavila poruku na grobu Putinovih roditelja

Ruskinja Irina Tsybaneva (60) je uhapšena nakon što je ostavila poruku na grobu roditelja Vladimira Putina u Sankt Peterburgu tražeći da ga “povedu” sa sobom, javlja NYpost.

Naime, prekršila je ruski zakon 6. oktobra kada se ušuljala na groblje Serafimovskoye, gdje su Putinovi roditelji pokopani pod jakim osiguranjem, kako bi ostavila poruku.

“Roditelji manijaka, povedite ga sa sobom, imamo toliko boli i nesreće zbog njega, cijeli svijet se moli za njegovu smrt,” napisala je u poruci, prema navodima nezavisne ruske novinske stranice Mediazona.

“Smrt Putinu, odgojili ste nakazu i ubojicu,” napisala je, a incident se dogodio uoči Putinova 70. rođendana.

Roditelji ratnog huškača Kremlja, Vladimir i Marija Putin, umrli su 1999., odnosno 1998., prije nego što je njihov sin postao predsjednik.

Čuvar na groblju pronašao je poruku na grobu i upozorio policiju, koja je uspjela da idendifikujeTsybanevu na video snimcima nadzora.

Četiri dana nakon napisane poruke, Tsybaneva je privedena.

Žena je odmah priznala da je napisala poruku te je optužena za oštećenje grobnog mjesta na temelju političkog ili ideološkog neprijateljstva, za što je maksimalna kazna od pet godina zatvora.

Tokom ročišta u srijedu, rekla je na sudu da je bila inspirirana djelovati nakon što je gledala vijesti o ratu.

“Sve je to jako strašno, sve je jako tužno, mnogo ljudi je ubijeno,”  govorila je.

Tužitelj je zločin te žene nazvao “bezobraznim” i založio se za njezino zatvaranje, no predsjedavajući sudac odlučio je umjesto toga staviti je u kućni pritvor do 8. novembra.

Tsybanevoj je zabranjeno korištenje interneta, telefona i pošte.

Sin Tsybaneve, Maxim, rekao je za Mediazonu da je kazna njegovoj majci nesrazmjerno prestroga, ali je dodao da s obzirom na trenutnu situaciju u zemlji, “nije nimalo loša”.

izvor: 24sata

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *