Nikolaidis: SPC je danas, ono što je JNA bila 1991. godine

Crkva Srbije danas zvaničnom Beogradu služi za realizaciju istih ciljeva koje je pokušao da ostvari 1991. preko tadašnje JNA. Destabilizacija regiona može se prekinuti samo ukoliko se zabrani srpski nacionalizam, kao što je u Njemačkoj nacizam poslije Drugog svjetskog rata

Printscren/YT

Patrijarh Porfirije, navode, pokazuje različita lica prilikom boravka na Kosovu, u Hrvatskoj ili Crnoj Gori, i dodaju kako je njegovo djelovanje opasno za region, te da je Crkva Srbije osnovno sredstvo prekograničnog uticaja Srbije u regionu.

“SPC je danas, ono što je JNA bila 1991. godine. Ciljevi su apsolutno isti ali metodi su različiti. Samim tim očita je i razlika između oružane formacije kakva je bila JNA i kvazi religiozne formacije kakva je SPC, koja je, uzgred, blagosiljala sve ono što je uradila JNA i one paravojske koje su iz JNA nastale, a to podrazumijeva i enormnu količinu ratnih zločina i svih zvjerstava”, kaže pisac i kolumnista Andrej Nikolaidis.

Patrijarh Porfirije djelovanje usaglašava sa politikom Aleksandra Vučića, ističe političarka sa Kosova Rada Trajković. Dodaje da se na Kosovu, zbog prisustva međunarodne zajednice, kao prilikom nedavnog ustoličenja ponaša umjereno, dok je potpuno drugačije kad je riječ o Crnoj Gori.

“Mislim da je ona trenutno najugroženija, jer je najveća koncentracija destabilzacije usmerena prema Crnoj Gori. Dok se projektima radi aktivno na destabilizaciji Crne Gore, ne zato što brinu za Srbe u Crnoj Gori, nego prosto što oni zajedno brinu za imovinu crkve u Crnoj Gori”, istakla je Trajković.

Sličnog mišljenja je i istoričar iz Hrvatske Dragan Markovina, koji ističe da je patrijarh Porfirije dvoličan i vrlo opasan po region, te da se samo prilagođava okolnostima i mjestu boravka, kao što je to slučaj u Vukovaru.

„Međutim, ja mislim da je to stav iz računa, a da je ono što Porfirije zapravo misli ono kako se ponaša i govori kada je u Beogradu, kada je na granici sa BiH, gdje je nedavno rekao da su granice relativna stvar, kada ustoličuje Joanikija na Cetinju i slično. Ja mislim da je to naprosto najnoviji izraz aktuelnog srpskog nacionalizma, koji je vrlo opasan po regiju”, objašnjava Markovina.

Nikolaidis smatra da se destabilizacija regiona može prekinuti samo ukoliko se zabrani srpski nacionalizam, kao što je u Njemačkoj nacizam poslije Drugog svjetskog rata.

“Zato što je taj nacionalizam počinio največi zločin u Evropi nakon Drugog svjetskog rata, dakle genocid u Srebrenici, pri čemu, nije bio u BiH samo jedan genocid nego govorimo o množini, o genocidima. U najmanju ruku, genocid je bio i u Prijedoru a takođe i ostatku istočne Bosne”, ističe Nikolaidis.

Ipak, umjesto zabrane, srpski nacionalizam je međunarodnoj zajednici trenutno glavni partner u reorganizaciji regiona, pa se mogu očekivati još gore stvari, poručio je Nikolaidis.

Izvor: Gradski.me

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *