Ministarstvo traži podatke: Posljednji korak do prinudne uprave u Tutinu

Ministartsvo državne uprave i lokalne samouprave zatražilo je od čelnika Skupštine opštine Tutin informaciju o tome kada su održali poslednju sjednicu, piše portal Free media.

Printscreen/YT

U zahtjevu ovog ministarstva, u koji je Free media imao uvid, navodi se da im je dostavljeno obavještenje da je posljednja sednica bila 30. juna ove godine, te da je sljedeća bila planirana za mjesec septembar.

Zahtev je potpisala ministarka Marija Obradović, koja traži i zapisnik sa posljednje sjednice u što kraćem roku, kao i podatke o aktuelnom političkom sastavu, po političkim strankama i odborničkim grupama.

Predsjednik Opštinskog odbora Stranke pravde i pomirenja (SPP) u Tutinu i narodni poslanik Zaim Redžepović rekao je prije nekoliko dana da su iz ove partije poslali zahtjev ministarstvu da se u Tutinu uvede prinudna uprava.

Sjednice lokalnog parlamenta Tutina od septembra bezuspešno se zakazuju, a zatim odlažu zbog nedostatka kvoruma. Naredna sjednica zakazana je za 21. novembar.

Lokalni mediji prenijeli su ranije izjavu predsednika ove opštine Saliha Hota koji je rekao da je sada na nadležnim organima da donesu sud o uvođenju prinudne uprave, te da odbornici SDA Sandžaka nisu više adresa za ove probleme.

“Nerado prihvatamo mogućnost da nam država uvodi organ privremene uprave jer će mnogi važni projekti ostati na čekanju,” izjavio je predsjednik opštinskog odbora Sandžačke demokratske partije (SDP) Besim Cako Hamzagić.

Sandžačka demokratska partija (SDP) koja je po napuštanju većine u Tutinu sklopila dogovor o zajedničkom nastupu sa Grupom građana “Tutin na prvom mjestu”, o formiranju nove većine pregovarala je prvo sa SPP, te posljednjih dana i sa SDA Sandžaka.

Kako tvrde iz SDA Sandžaka ova stranka  nije pristala na “ucjene”. Prema izvorima iz SDA Sandžaka “Sandžačka demokratska partija (SDP) je pregovore vodila po ‘receptu Bajra Gegića’ i bukvalno tražila da ona uvede ‘prinudnu upravu’ u opštini Tutin”.

U članu 85 Zakona o lokalnoj samoupravi piše da se Skupština lokalne samouprave može raspustiti ako ne zaseda duže od tri meseca.

Podsećamo da je SDA Sandžaka na vlasti u Tutinu od 1996. godine, a da je do poslednjih lokalnih izbora 2020. godine imala je apsolutnu većinu.

Skupština opštine Tutin ima 37 odbornika, koje čini 18 odbornika SDA Sandžaka, 11 SPP, pet Grupe građana “Tutin na prvom mjestu“, dva Sandžačke demokratske partije (SDP) i jedan Srpske napredne stranke (SNS).

Free Media/TT-Tim

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *