Memić reagovao, Zukorlić uhvaćen u…

Memić se na taj način osvrnuo na “tendeciozne navode političke konkurencije”

Foto: screenshot/ Husein Memić, Usame Zukorlić

“Ja ću u Vladi Republike Srbije obavljati funkciju ministra za turizam i omladinu. To me ne sprečava da istovremeno budem i budući predsjednik BNV. Smatram da upravo s te pozicije ministra mogu više doprinijeti boljem ostvarivanju kolektivnih prava Bošnjaka koji žive u Republici Srbiji,” izjavio je Husein Memić ministar u Vladi Srbije i nosilac liste Sandžačke demokratske partije na izborima za novi saziv Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV).

Kako prenosi Sarajevski “Stav” Memić se na taj način osvrnuo na “tendeciozne navode političke konkurencije da ne može obavljati funkciju ministra i predsjednika Bošnjačkog nacionalnog vijeća”.

Očito je da se radi o zamjeni teza i zlonamjernom tumačenju odredbe Zakona o nacionalnim savjetima.

Jer, Zakon kaže da “predsjednik nacionalnog savjeta ne može biti izabrano ili postavljeno lice u državnom organu koje u okvirima svojih nadležnosti odlučuje o pitanjima koja se tiču rada nacionalnih savjeta.” Što evidentno nije slučaj s ministarstvom turizma i mladih koje će predvoditi Memić, piše “Stav”

Dan ranije lider Stranke pravde i pomirenja (SPP) Usame Zukorlić je gostujući u programu RTS-a kazao da Memić istovremeno ne može da bude predsjednik BNV i ministar.

“Još jedna pozitivna stvar koju želim naglasiti, odlaskom Huseina Memića u Vladu prepustio je primat listi SPP na izborima za BNV. Ne može istovremeno biti i predsjednik Vijeća i ministar što znači da oni nemaju ambiciju da imaju neku ozbiljniju ulogu u Vijeću već samo da budu prisutni,” rekao je tom prilikom Zukorlić, prenosi sandžakpress.

TT-Tim

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *