Kurti “iznenadio” ambasadore Kvinte odlukom o registarskim tablicama

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je da ova odluka predviđa redosljed

Premijer Kosova Aljbin Kurti je rekao da je  stav i zahtjev ambasadora Kvinte da se odluka o registarskim tablicama odloži za više mjeseci, ali je i kazao da njihovi centri nisu upoznati sa planom i prijedlogom Vlade Kosova koji je usvojen na današnjoj sjednici.

Kurti je kazao da su ambasadori na ovom sastanku rekli da treba da se konsultuju sa svojim centrima kako bi dali mišljenje o prijedlogu Vlade Kosova koji je izglasan na sjednici  neposredno nakon sastanka sa ambasadorima Kvinte.

„Zajedno sa ministrom Svečlom, zamjenikom premijera Bislimijem i ministrom Gërvallom sastali smo se sa pet ambasadora Kvinte i tom prilikom smo iznijeli naš stav. Oni nisu znali za ovaj naš prijedlog i rekli su da treba da se konsultuju sa svojim centrima da daju mišljenje o ovoj našoj odluci koja je bila prijedlog na prošloj sjednici Vlade”, rekao je Kurti.

On je dalje dodao da sada kada je odluka donesena, ambasadorski centri Kvinte mogu dati svoj stav i upute.

“Oni su već obaviješteni i naravno saveznički centri mogu da iznesu svoje stavove, ali još bolje upute,” rekao je Kurti.

Na sjednici kosovske vlade, odlučeno je da će od 21. januara do 21. aprila Srbi sa severa Kosova koristiti probne tablice, a nakon toga, na Kosovu neće biti dozvoljene druge registarske oznake osim “RKS”.

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je da ova odluka predviđa redosljed i eskalaciju sankcija, odnosno da će tri nedelje biti ukoreni oni koji ne sprovedu odluku o zamjeni registarskih tablica.

„Od 1. novembra do 21. novembra biće izrečena mjera ukora, a zatim će od 21. novembra u trajanju od dva mjeseca, do 21. januara, biti mjera novčane kazne. A onda ćemo od 21. januara imati probne registarske tablice još dva mjeseca, a onda 21. aprila na Kosovu ne mogu biti dozvoljene nikakve druge tablice”, rekao je Kurti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *