Čime je Zukorlić zaslužio ulicu u Sarajevu: Blindiranim džipovima u Srebrenicu ili …

Nakon što je Dženan Mulić, vijećnik Općinskog vijeća Centar, na posljednjoj sjednici  uputio inicijativu da dvije ulice u općini Centar dobiju naziv po imenima Muhameda Filipovića i Muamera Zukorlića u BiH javnosti uslijedile su brojne reakcije.

Tako je Sarajevski portal “source.ba” objavio tekst pod naslovom – “Čime je Zukorlić zadužio Sarajevo da dobije ulicu u centru gradu: Blindiranim džipovima u Srebrenicu, veze sa Čečenijom ili podrška Vučiću?”

Kako je naveo Mulić, oni su ostavili neizbrisiv trag u političkoj i duhovnoj obnovi, kao i u promociji Bosne i Hercegovine u kulturi, historiji i umjetnosti.

Kako navodi, akademik prof.dr. Muhamed Filipović kao “doajen filozofije i historije, mislioc, pisac i esejista najznačajnija je ličnost u duhovnoj i političkoj obnovi i afirmaciji naroda Bosne i Hercegovine i bosanskog duha koji bdije nad domovinom”. Dao je izuzetan doprinos u promociji Bosne i Hercegovine u nauci, kulturi i umjetnosti.

“Za buduće generacije od izuzetne važnosti je sjećanje na ličnost akademika Filipovića koji će u historiji biti zapamćen i kao utemeljitelj institucija znanja, mentor i učitelj koji je kroz više od pola vijeka iznjedrio značajna imena u svijetu nauke i znanja. Objavio je 14 knjiga, od kojih su neke i prevedene na druge jezike”, istaknuo je Mulić.

Akademik prof. dr. Muamer Zukorlić je bio teolog i političar, osoba velike energije i hrabrosti, nekadašnji muftija Mešihata Islamske zajednice za Sandžak i Srbiju. Jedan je od osnivača Bošnjačke akademije nauke i umjetnosti (BANU). Bio je kandidat za reis-ul-ulemu 2019. godine”, istakno je.

Kako dalje navodi, Bosnu i Hercegovinu je smatrao svojom maticom a grad Sarajevo duhovnim centrom muslimana na Balkanu. Obavljao je funkciju predsjednika Narodne skupštine Republike Srbije od 2016. do 2020, a potpredsjednika od oktobra 2020. do njegove smrti.

“Održao je više od 1.000 predavanja iz islamske i tematike kolektivnih i individualnih ljudskih prava, dao više od 800 intervjua, imao bezbroj raznih medijskih nastupa, učestvovao na više stotina međunarodnih naučnih, kulturnih i političkih simpozija i konferencija. Za navedenu inicijativu nisam trazio izjašnjavanje Vijeća jer smatram da će nadležna komisija i bez izjašnjavanja Vijeća, uvažavajući lik i djelo naša dva akademika učiniti sve potrebno da u extra ili prvoj zoni općine Centar pokrenu proceduru dodjele naziva imena ulica”, kazao je Mulić.

Zašto Zukorlić?

Međutim, ostaje nejasno čime je to, uz dužno poštovanje prema rahmetli muftiji Zukorliću, on zadužio glavni grad Bosne i Hercegovine. Uz objašnjenje vijećnika Mulića zbog čega bi muftija Zukorlić trebao imati svoju ulicu u Sarajevu, postoji i “druga strana medalje”. Prije svega treba reći da je bila riječ o kontroverznoj ličnosti u susjednoj Srbiji. Od nekada oštrog kritičara beogradske vlasti, posljednje godine života proveo je kao neko čiju podršku je uživala Vučićeva Srpska napredna stranka.

Kontroverze oko Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru

Zukorlić je bio osnivač i brojnih obrazovnih ustanova, između ostalih i Internacionalnog univeziteta u Novom Pazaru koji su pratile kontroverze jer nadležne ustanove godinama nisu željele da akredituju većinu studijskih programa ovog univerziteta, te se nastava u toj instituciji uprkos svemu uredno odvijala.

Veze sa Čečenijom

U junu 2021. godine, Muamer Zukorlić je u Novom Pazaru ugostio i delegaciju Evropskog muslimanskog foruma. Delegaciju je predvodio Abdul-Vahed Nijazov, čovjek koji se u Ruskoj Federaciji smatra bliskim saradnikom predsjednika Vladimira Putina i koji je bio poslanik partije Vladimira Putina u ruskoj skupštini od 1999. do 2003. godine.

Prilikom posjete dogovoreno je da će sredstvima Republike Čečenije, dijela Ruske Federacije, u Novom Pazaru biti izgrađena škola hafiza u Novom Pazaru, (Islamskog školskog centra za izučavanje Kur’ana), a koja bi trebalo da naziv Ahmada Kadirova, oca kontroverznog lidera Čečenije, Ramzana Kadirova.

Izgradnja te škole još uvijek nije započeta.

Dolazak na godišnjicu genocida u Srebrenici u blindiranim džipovima

Veliku pažnju javnosti je privukao Zukorlić 2010. godine na obilježavanju godišnjice genocida u Srebrenici, koji je tada bio u funkciji muftije Sandžačkog, kada je došao sa čitavom “svitom” u džipovima marke BMW X5 na ukop srebreničkih žrtava.

Na vjetrobranima džipova je stajao natpis “MUFTIJA”.

Vozilo u kojem se vozio Zukorlić je blindirano i prema nekim tvrdnjama vrijedilo je više od 150.000 eura.

Zukorlić je BMW, kaže, dobio na poklon od vjernika. Iako je sjedište muftije u Novom Pazaru, automobil ima beogradske registarske tablice.

Izvor: source.ba

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *