Dželal Sveçla: Kosovska policija je jedna i svi njeni pripadnici moraju imati istu misiju

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželal Sveçla  rekao je da je odbijanje sprovođenja odluke kosovskih institucija ozbiljno narušavanje bezbjednosti i stabilnosti zemlje

Foto: Reporteri.net

Policija Kosova je na preporuku Policijskog inspektorata Kosova suspendovala Nenada Đurića, regionalnog direktora Severne Mitrovice zbog sabotaže i poziva na otpor.

Kako je obrazloženo iz Policijskog inspektorata Kosova, regionalni direktor Kosovske policije u Sjevernoj Mitrovici osumnjičen je da je počinio krivična djela “Sabotaža” i “Poziv na otpor” predviđena Krivičnim zakonikom Kosova.

“Pored krivične istrage, razmatraće se i administrativna odgovornost. Stoga je na osnovu sumnje u krivična djela u istrazi ovog slučaja, na osnovu zakonskih ovlašćenja PIK-a, preporučio njegovu suspenziju”, saopšteno je iz PIK-a.

Dodaje se da će ostale istražne radnje preduzeti istražitelji Policijskog inspektorata Kosova u punoj koordinaciji sa Državnim tužilaštvom Kosova.

Nenad Đurić, direktor Regionalne direkcije Policije Kosova za region Sjever na konferenciji za novinare u srijedu saopštio je da pripadnici Kosovske policije iz srpske zajednice na sjeveru Kosova odbijaju da sprovode naredbu Vlade Kosova o kažnjavanju građana zbog vozila koja nisu preregistrovana na RKS tablice.

“Mi tu odluku ne možemo da sprovedemo jer je politička i uperena prevashodno protiv srpske zajednice, kojoj i sami pripadamo”, rekao je Đurić.

Istovremeno, potpredsjednik Srpske liste Igor Simić je naglasio da rukovodstvo Srpske liste pruža punu podršku policajcima iz Regionalne direkcije Sjever, koji su odbili da uručuju opomene zbog tablica, koje izdaju zvanični organi Srbije. Ponovio je stav Srpske liste da će na izricanje prve kazne biti oštro odgovoreno i pružen snažan otpor svim demokratskim sredstvima.

Ministar unutrašnjih poslova Dželal Sveçla  rekao je da je odbijanje sprovođenja odluke kosovskih institucija ozbiljno narušavanje bezbjednosti i stabilnosti zemlje, piše Gazeta Online Reporteri.net.

“Odbijanje sprovođenja legitimne odluke institucija Republike Kosovo je prije svega ozbiljno narušavanje bezbjednosti i stabilnosti naše zemlje.  Kosovska policija je jedna i svi njeni pripadnici moraju imati istu misiju: ​​vladavinu zakona i stvaranje bezbjednog okruženja za sve građane bez razlike. Nećemo dozvoliti bilo kakvu akciju koja šteti ovoj misiji i zajedno sa Kosovskom policijom nastavićemo njenu implementaciju”, napisao je Sveçla u objavi na Fejsbuku.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *