Janjić: Na sceni je visok rizik od oružanih sukoba, naredna 72 sata pitanje mira i rata

Vjerujem da u sadašnjim okolnostima niko ne bi smio da se igra, pa ni sam Vučić


Trenutka kriza između Beograda i Prištine liči na onu od prošle godine u oktobru, s tim da sada nema ruskog ambasadora, te je umjesto policije, ovaj put na terenu vojska, kaže Dušan Janjić, politički analitičar i koordinatorom beogradskog Foruma za etničke odnose.

Mislim da se dešava političko bezbjendogosni marketing kojeg su obe strane usvojile kao normalno sredstvo kako bi se izbjegao dogovor. Također, tu imamo i podizanje tenzija. Vjerovao je Borell da će ovaj konflikt trajati kraće. Mislim da se taj period produžava, a Srbija pokazuje kreativnost u ovom svemu, smatra Janjić.

Ističe da bi bilo veoma opasno ako bi Srbi na Kosovu odlučili napusiti državne institucije.

To bi značio kraj komuniacije i obaranje dijaloga. Što se tiče vojske , zna se da ona ne može biti u krajnjoj liniji upotrebljena , jer ima KFOR. U slučaju da dođe do toga, to bi značio sukob sa NATO-om. Mislim da Vučić pokušava izvući što više iz krize, da kupi vrijeme, te da što kasnije uđe u politički dijalog , pojašnjava.

Dodaje kako je u pitanju Njemačko-francuski prijedlog na koji Vlada Srbije mora odgovoriti u što skorijem periodu. Također, upozorava kako je visok rizik od oružanih lokalnih sukoba.

U opticaju imamo dvije situacije. Prva situacija je da svi policajci, Srbi, napuste kosovsku policiju i da odbiju predati oružje, a druga mogućnost je da se aktiviraju paravojne snage koje postoje. Problem je što dio njih nije pod kontrolom Beograda. Na sceni je visok rizik od oružanih sukoba. Vjerujem da u sadašnjim okolnostima niko ne bi smio da se igra, pa ni sam Vučić – naglasio je Janjić.

Također, tvrdi kako narednih dana slijede važne odluke, posebno vezane za Vučića i njegov ostanak na vlasti.

Naredna 72 sata su pitanje mira i rata. To je pitanje Srbije, njenog kredibliteta, Srba i Albanaca na Kosovu – poručio je Janjić.

Izvor: hayat.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *