Esad Džudžo za STAV: Već sada pružamo ruku svima koji žele da rade za Bošnjake

Džudžo je u razgovoru za list “Stav , imeđu ostalog, najavio da će “Bošnjačka lista” inicirati izgradnju “Bošnjačke kuće”, u kojoj će biti smještene sve bošnjačke ustanove, ali i i obnovu Gazi Isa-begove džamije u Novom Pazaru

“Bošnjačka lista bit će protiv koaliranja s onim koji ne odustaju da budu remetilački faktor u stvaranju neophodnog konsenzusa, kao i onih koji zloupotrebljavaju vjeru i vjerska osjećanja za stvaranje političkih i društvenih podjela u Sandžaku,” izjavio je u intervjuu za list “Stav” Esad Džudžo nosilac “Bošnjačke liste” koja učestvuje na izborima za novi saziv Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV)

On je rekao da “Bošnjačka lista” već sada pruža ruku saradnje svima koji žele da rade na realizaciji projekata od interesa za pripadnike bošnjačke nacionalne zajednice u Srbiji.

“Učinit ćemo što god možemo da okupimo sve nezavisne intelektualce, pripadnike akademske zajednice i nevladinog sektora i tako istjeramo politikante iz ove ozbiljne priče,” kazao je Džudžo odgovarajući na pitanje da li BNV treba biti depolitiziovano.

Džudžo je u razgovoru za list “Stav , imeđu ostalog, najavio da će “Bošnjačka lista” inicirati izgradnju “Bošnjačke kuće”, u kojoj će biti smještene sve bošnjačke ustanove, ali i i obnovu Gazi Isa-begove džamije u Novom Pazaru.

Smatra da je od 2019. godine zaustavljen je proces ostvarivanja prava i sloboda pripadnika bošnjačke nacionalne zajednice.

“Taj saziv  bavio se samim sobom, povremeno slikanje, čestitke i naravno blagajna. Ja mislim da niže ne može. Raduje najava većine aktera s relaksiranom retorikom i spremnošću za kompromisom i dogovorom,” rekao je Džudžo, za list “Stav” .

Esad Džudžo više od tri decenije prisutan je u društveno-političkom životu Sandžaka, tačnije od samog osnivanja političko nacionalnog pokreta u Sandžaku. Obavljao je najznačajnije funkcije od narodnog poslanika, potpredsjednika Skupštine Srbije, do predsjednika Bošnjačkog nacionalnog vijeća. Njegov rad, čini se, upravo je najplodonosniji bio unutar BNV-a, u kojem je vodio mnoge procese koji su rezultirali ostvarivanjem nekih važnih identitarnih prava sandžačkih Bošnjaka unutar pravnog sistema Srbije. Ipak, njegova politička karijera obilježena je i po razlazu sa Sulejmanom Ugljaninom, čiji je bio dugogodišnji saradnik. Zbog toga na ovim izborima za Bošnjačko nacionalno vijeće prvi put izlazi samostalno sa svojom Bošnjačkom listom.

CIO INTERVJU U LISTU “STAV”: https://stav.ba/vijest/inicirat-cemo-izgradnju-bosnjacke-kuce-u-kojoj-ce-biti-smjestene-sve-bosnjacke-ustanove/13029

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *