Kurti reaguje: Predsjednik Srbije je lagao Amerikance i Evropljane

Premijer Kosova Aljbin Kurti reagovao je nakon odluke Srba da napuste  institucije Kosova

Foto/Arhiva

Kurti je optužio Beograd da pokušava da destabilizuje situaciju na Kosovu. Pozvao je Srbe na Kosovu da sačuvaju mir i bezbjednost i naveo da je Vučići započeo pripreme za destabilizaciju Kosova i ” lagao SAD i EU, čime je postao oruđe Kremlja”.

Kurti kaže da su od 1. novemnra izrečene opomene ili upozorenja vozačima automobila koji nose ilegalne tablice na teritoriji Kosova, koje su nasleđe Miloševićevog režima.

“Do danas je izrečeno ukupno 843 opomene. Incidenata nije bilo niti registrovanih pritužbi. Tako ćemo nastaviti tri sedmice, odnosno do 21. novembra, kada počinju kazne po zakonu. U međuvremenu, građani sa nelegalnim registarskim tablicama KM, PR itd. moći će ih pretvoriti u legalne RKS uz ogromne poreske olakšice,” navodi Kurti u pisanom obraćanju.

Nešto drugo je u pitanju- Predsjednik Srbije je lagao Amerikance i Evropljane

Predstavnici Srpske liste su prije nedjelju dana rekli da će organizovati žestok otpor kažnjavanju. Međutim, nisu dočekali 21. novembar: Beograd je počeo sa prijetnjama i pripremama za destabilizaciju Kosova. Dakle, nešto drugo je u pitanju, piše Kurti i nastavlja:

“Jasno je o čemu se radi: predsjednik Srbije je lagao i razočarao Amerikance i Evropljane; vrlo često se sastaje i koordinira sa ruskim ambasadorom u Beogradu. Srbija, budući da nije demokratska zemlja, postaje oruđe Kremlja. Takođe, čini se da je bivši portparol Miloševićeve stranke, sada ministar spoljnih poslova Srbije, moćniji od bivšeg ministra informisanja Miloševića, sada predsjednika Srbije. Ovo je njihova lična borba za vlast, ni za građane ni za državu”.

Kurti je napisao da je “Kumanovskim sporazumom od 9. juna 1999. Srbija kapitulirala i oprostila se od Kosova”.

“Nema potrebe da gubite vrijeme i nastavljate da odlažete čak i do 2022. Podržavajući Miloševića i Šešela prije četvrt vijeka, napustili ste Kosovo. Podržavajući Putina i Lavrova danas, napuštate Evropu”, poručuje Kurti.

Kurti: Pozivam sve Srbe na Kosovu da čuvaju mir, mir i bezbjednost

” Nisam ja premijer protiv vas, ali Beograd je protiv mene. Ja sam premijer koji će vam služiti poštujući ustavnost i zakonitost Republike Kosovo,” piše Kurti i ističe da su njegovi prioriteti borba protiv korupcije i ekonomski razvoj.

“Moji prioriteti su borba protiv korupcije, odnosno pravosuđe, i ekonomski razvoj, odnosno zapošljavanje; jednakost i dobrobit za sve, bez obzira na etničku pripadnost, vjeru ili porijeklo. Ne bojkotujte i ne napuštajte institucije Kosova. Oni služe svima nama, svakome od vas. Nemojte nasjedati političkim manipulacijama i geopolitičkim igrama. Držimo se svi demokratskih i evropskih vrijednosti vladavine prava, ljudskih i manjinskih prava i sloboda, političkog pluralizma, ” navodi Kurti uz poruku, na kraju svog pisanog obraćanja,-“Sve najbolje i hvala” .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *