Bogdanović: Za nekoliko dana ćemo znati da li je ovo još jedan blef Srpske liste

Da je stvar daleko ozbiljnija, smatra politički analitičar iz Prištine Nedžmedin Spahiu

printscreen/Goran Bogdanović-YT

“Ovo je sigurno rađeno u dogovoru sa zvaničnim Beogradom, ovdje se ništa ne radi bez dogovora sa Srbijom i bez blagoslova srpskih vlasti,” kaže bivši ministar za Kosovo Goran Bodanović. U izjavi za list “Nova” navodi da će se za nekoliko dana znati da li je ovo još jedan blef Srpske liste. 

“Situacija je na sjeveru mnogo napeta, ne zna se šta će biti sutra, jer je otvoren jedan prazan prostor gdje mogu da dođu razne grupe, ljudi se boje da Priština ne zauzme lokalne samouprave, policijske stanice i zavede teror. Mislim da je izazvan samo još veći problem. Ovo nije rješenje”, kaže Bogdanović za Nova.rs.

Tačan broj Srba koji su napustili institucije još nije poznat, ali Bogdanović smatra da ih može biti nekoliko hiljada i da oni sad praktično ostaju bez posla.

“Ovo je sigurno rađeno u dogovoru sa zvaničnim Beogradom, ovdje se ništa ne radi bez dogovora sa Srbijom i bez blagoslova srpskih vlasti. Iza ove odluke sigurno stoje Beograd i Aleksandar Vučić, a oni su valjda mislili i na te ljude koji ostaju bez posla, kako će se njima pomoći. To nije pet ili 10 ljudi, u pitanju je nekoliko hiljada. Tačan broj još ne znamo, a vidjećemo već za nekoliko dana i da li su baš svi Srbi izašli i kosovske vlade, policije ili je ovo još jedan blef Srpske liste. Nije isključeno da se svi već za nekoliko dana vrate u institucije, ali ako tome ne bude prethodilo ispunjenje nekih zahtjeva koji dolaze sa srpske strane, onda je sve ovo besmisleno”, kaže Bogdanović.

Da je stvar daleko ozbiljnija, smatra politički analitičar iz Prištine Nedžmedin Spahiu

“Nadam se da je ovo još jedna predstava, ali mi je utisak nažalost da se sprema ratni čin, da se približavamo sukobu. Izgleda da je Srbija odbila prijedlog Njemačke i Francuske, da se sve zato dodatno komplikuje i da je na pomolu sukob, a onda će sve riješiti NATO. Kod prištinskih vlasti je sve ovo imalo odjeka i mišljenje je da se radi o opasnoj stvari. Ovo što su policajci uradili tumači se i kao njihova priprema, kao potencijalna snaga za neki sukob”, zaključuje Spahiu, prenosi Nova.

Na pitanje da li postoji ikakva šansa da Priština pristane na zahjtev da se formira ZSO Spahiu kaže:

“ZSO važi samo kao trampa za priznanje od Srbije. Ta opcija važi samo ako Beograd pristane da prizna nezavisnost Kosova”, navodi Spahiu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *