Baćićanin: Ministri mogu da budu od koristi, ali nisu rješenje

Rješenje je da Vlada Srbije i resorni ministri ne vrijeđaju Bošnjake i ne govore za Bošnjake da su nesposobni

Printsceen/interna “behar tv”

“Naš zadatak je da ne dopustimo da Bošnjačkim nacionalnim vijećem (BNV) upravlja Beograd, odnosno Vlada Republike Srbije, već Bošnjaci koji će potpuno slobodno, samostalno, samouvjereno, dostojanstveno zastupati interese Bošnjaka”, rekao je Fuad Baćićanin nosilac liste “Bošnjačko jedinstvo- dr Sulejman Ugljanin” na izborima za budući saziv Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

On je kazao da su “neki ljudi” koji se nalaze na izbornim listama svoju djecu upisivali na nastavu na srpskom jeziku “desetak dana” prije nego što je objavljeno održavanje izbora.

“Ako će se oni zaista baviti ovim pitanjima to je naš veliki uspjeh,” kazao je Baćićanin i naglasio da je u Prijepolju nakon 10 godina sa zgrade Opštine uklonjena bošnjačka nacionalna zastava.

” U Prijepolju gdje živi preko 50 procenata Bošnjaka, pored državne zastave, vihorila se i bošnjačka nacionalna zastava. Prije godinu i po zastava je uklonjena. Sklonila je lokalna vlast, a neki od učesnika u toj lokalnoj vlasti su danas na listama,” kazao je Baćićanin izražavajući bojazan da će se oni boriti za bošnjačka nacionalna prava.

Kazao je da se nada da će Bošnjačkim nacionalnim vijećem upravljati oni Bošnjaci kojima je to život.

“Koji će moći potpuno slobodno da donose odluke i da rade u interesu Bošnjaka i da rješavaju identitarna pitanja”.

Baćićanin smatra da nije bitno da Bošnjaka bude “najviše u historiji u Vladi Srbije”.

“Bitno je da Bošnjaka bude u policiji, sudovima, tužilaštvu, vatrogasnim službama, elektrodistribuciji, u bolnicama. To je život. Lijepo je da mi imamo ministre u Vladi, lijepo je da mi imamo ljude koji će raditi u Beogradu. Mandat mu traje godinu dana i on se vrati. Nego je bitno da Bošnjaci rade u državnim strukturama u Novom Pazaru i Sandžaku. To znači povjerenje i demokratizacija društva i ništa drugo,” rekao je Baćićanin i dodao: – “To je lijepo , može da bude od koristi ali nije rješenje. Rješenje je da vlada Srbije i resorni ministri ne vrijeđaju Bošnjake i ne govore za Bošnjake da su nesposobni”.

Baćićanin je podsjetio da su u požaru u Novom Pazaru “pored sposobnih vatroasaca, žene izgorjele na terasi”.

Da ministri ne govore da su sposobni dolazili sa praznim cisternama da gase požar i da su sposobni dolazili sa cisternama u kojima je voda bila zaleđena ” pa umjesto da gase požar pale vatru ispod cisterne da se vatra raskravi”.

“To je radila sposobna vatrogasna služba, a nesposobni nisu primljeni. Nisi primili Bošnjake za koje kažu da su nesposobni,” naveo je Baćićanin.

Po njegovim riječima odnos prema Bošnjacima se mora mijenjati – “Djelotvornim učešćem u javnom životu”.

Baćićanin je za internu “behar tv” kazao da “u skladu sa zakonom ministar ne bože da bude predsjednik BNV čak ni vijećnik ( Husein Memić, nosilac liste SDP prim.aut.)”.

On je uputio poruku Bošnjacima da “ne dozvole da vijećem upravljaju oni koji mogu biti ucijenjeni nekim koalicionim sporazumom”.

“Ne dozvolite da Vijećem upravlja vlada Republike Srbije. Vijećem treba da upravljaju slobodni, svjesni, hrabri i odstojanstveni Bošnjaci,” poručio je nosilac liste “Bošnjačko jedinstvo- dr Sulejman Ugljanin”.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *