‘Ako ne potpišeš, zapaliće ti kola’: Ispovesti radnika koji su napustili kosovske institucije

Radnica Osnovnog suda u Mitrovici tvrdi da je bila primorana da podnese ostavku nakon 20 godina radnog staža, nakon što je 5. novembra odlučeno da predstavnici srpske zajednice kolektivno napuste kosovske institucije.

Foto: Kosovo-online

“Niko nema nikakav plan kako će to da se reguliše. Samo su rekli dođite da potpišete ostavke, koje smo mi morali da potpišemo. Bez obzira što oni kažu da je to svojevoljno, to uopšte nije bilo svojevoljno”, svedoči radnica Osnovnog suda u Mitrovici, koja je pristala da govori isključivo uz uslov anonimnosti, piše Radio Slobodna Evropa uz napomenu da je identitet poznat redakciji.

Još jedna radnica u kosovskoj instituciji na severu navodi u razgovoru za RSE da nije svojevoljno napustila radno mesto. RSE zna njen identitet ali se ne otkriva jer je i ona insistirala na anonimnosti. Poručuje kako “svi mole Boga da se sredi situacija i da se vrate na posao.”;

Isto svedoči i radnik jedne od opština na severu Kosova. Podvlači da o “nepravdi” koja im je učinjena ne smeju javno da govore.

“O tome se šapuće samo, u kafani se šapuće o tome, ne ovako javno da možeš da pričaš negde…samo sa nekim koga znaš i to da gledaš da te neko ne vidi”, navodi.

Svi sagovornici RSE su zabrinuti za budućnost sebe i svoje porodice, jer ne znaju kako će da prežive bez plata, te podvlače da svi imaju kredite koje ne znaju kako da vrate.

Opštinski radnik kaže da mu je i supruga radila u jednu od kosovskih institucija, pa su tako sa dvoje maloletne dece ostali bez ikakvih primanja.

“Dešava se to da mi koji nećemo da napustimo te (kosovske) institucije, bićemo neki izdajnici. To je sramota”, navodi sagovornik koji takođe insistira na anonimnosti.

VIŠE NA RADIO SLOBODNA EVROPA:https://www.slobodnaevropa.org/a/kosovo-srbija-institucije-radnici/32120693.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *