Ugljanin: Ne razumijem sandžačke stranke sa bošnjačkim predznakom

SDA Sandžaka na predstojećim izborima za Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) u nedelju, 13. novembra, podržava listu „Bošnjačko jedinstvo“

“Oni koji glasaju za liste drugih partija stavljaju Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) u službu Vučiću ili Dačiću. Cilj ove Vlade Srbije je upravo to da ovim izborima uloži sve mehanizme da svim manjinama nametne svoje koalicione partnere kao rukovodioce, te na taj način u naredne dvije godine obezbjedi 17 odsto glasova manjina”, zaključio je Ugljanin.

Ugljanin je na konferenciji za novinare rekao da sandžačke stranke nemaju pravo da zbog “koalicionih ili ličnih interesa eksploatišu bošnjačke glasove i stavljaju ih na raspolaganje onima koji negiraju i krivi su za zločin genocida nad Bošnjacima”.

“Ne razumijemo sandžačke stranke sa bošnjačkim predznakom, koje uživaju sve blagodati i beneficije koje zakoni nude manjinskim strankama, da se nikada nisu pojavile sa zahtjevom da učestvuju u izradi Akcionog plana ili poboljšanja statusa Bošnjača. Osim toga, ni sa pozicija ministara, sekretara ili predsjednika skupštinskih odbora nikada nisu tražili da se donese i sprovede zakon o lustraciji i kazne svi oni koji su po funkciji bili dužni da spriječe zločine državnih organa nad Bošnjacima“, rekao je Ugljanin.

On je istakao da je ova stranka pokrenula inicijativu za formiranje sandžačkog poslaničkog kluba u Skupštini Srbije.

“Iako su neke bošnjačke stranke ušle u novu Vladu Srbije, mogu da se povuku iz nje i da zajedno formiramo sandžački poslanički klub. Taj klub bi činili svi poslanici, bez obzira na naciju, vjeru, političko opredjeljenje, sa teritorije Sandžaka, pa nek su i radikali. Dakle, pozivamo na formiranje kluba sa teritorijalnim predznakom svih poslanika koji vode porijeklo ili žive u Sandžaku, kao političko-teritorijalnoj cjelini ravnopravnih građana i naroda koji u njemu žive“, rekao je Ugljanin.

Lider SDA Sandžaka je ponovio raniji stav ove stranke o neprihvatanju teritorijalne organizacije dražave sa nacionalnim predznakom.

“Republiku Srbiju nazivaju srpskom državom dajući fašistički koncept teritorijalnoj organizaciji, koja pripada svim građanima. Nažalost, taj termin koriste i predstavnici državnih organa Srbije i međunarodne zajednice, a time prećutno legaliziju teritorijalna osvajanja“, rekao je Ugljanin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *