Esad Džudžo, nosilac „Bošnjačke liste“: Imamo 12 prioriteta, prvi je…

Neko je, očigledno, pokušao da zloupotrijebi tradicionalne dobre odnose između bošnjačkog i albanskog naroda, u čemu se nije uspjelo

Facebook/Arhiva

Moj poziv biračima jeste da na ovim izborima za novi saziv BNV, vrednuju rezultate i biraju one liste u kojim prepoznaju kapacitet i znanje da mogu da ostvare ono što najavljuju u svojim programima, kazao je u intervjuu za list Danas Esad Džudžo, nosilac “Bošnjačke liste”

Džudžo navodi da je Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) postiglo izvanredne rezultate u dosadašnjem periodu, posebno od 2003 -2 014. godine, kada dolazi do zastoja u nekim ključnim oblastima kao što je obrazovanje, gdje bilježimo pad broja učenika u nastavi na bosanskom jeziku.

Bivši predsjednik BNV i podsjeća da je krajem 2018. godine, prihvatio da, kao predsjednik te nacionalne institucije, realizuje neke projekte „kao što su otvaranje departmana bosnistike na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru, usklađivanje naziva ulica, trgova i obrazovnih i kulturnih ustanova u Sandžaku, ali i neke druge projekte u sektoru zaštite kulturnog nasljeđa i informisanja na bosanskom jeziku.

“Ali sam ostao bez podrške onih koji su me predložili na tu poziciju i onda sam bio primoran da dam ostavku na mjestu predsjednika,” rekao je Esad Džudžo nosilac „Bošnjačke liste“, čiju je kandidaturu za izbore za BNV 13. novembra podržao Bošnjački demokratski savez Sandžaka (BDSS) iz Tutina.

Kakav rad BNV treba da bude u novom sazivu?

Bošnjačka lista će insistirati da BNV postane nacionalna isntitucija koju će svi Bošnjaci osjećati kao svoju kuću i gdje ćemo na realizaciji svih projekata okupiti sve raspoložive resurse koje imamo u svojoj zajednici, dakle nezavisne intelektualce, ljude iz akademske zajednice, nevladinog sektora. Uradićemo to, kako bismo nadoknadili pauzu u zadnje četiri godine, gdje smo imali samo slikanje, povremene prigodne čestitke i finansiranje nepostojećih ustanova.

Da li je moguće jedinstvo u bošnjačkoj zajednici i pod kojim uslovima?

Zalagat ću se da BNV postane mjesto postizanja nacionalnog konsenzusa sandžačkih Bošnjaka oko nekih ključnih stvari, kao što je deblokada zaustavljenog procesa ostvarivanja prava i sloboda pripadnika bošnjačke nacionalne zajednice u Srbiji, čemu svjedočimo zadnjih četiri godine.

Koliko su argumentovane tvrdnje o pokušaju albanizacije Bošnjaka u Sandžaku?

Neko je, očigledno, pokušao da zloupotrijebi tradicionalne dobre odnose između bošnjačkog i albanskog naroda, u čemu se nije uspjelo i o tome zorno govore već prvi podaci upravo završenog popisa stanovništva.

Vaš prvi potez u novom sazivu BNV?

Tražit ću, naravno, izvještaj o radu prethodnog saziva BNV i da se zasjedanja prenose direktno putem neke od regionalnih medija.

Koji su prioriteti Vaše liste?

Bošnjačka lista ima 12 prioriteta u svom programu i na kojim će tražiti podršku vijećnika drugih lista koje osvoje povjerenje Bošnjaka.
To su, izmešu ostalog, usklađivanje naziva ulica, trgova, te nazive obrazovnih i kulturnih ustanova sa sastavom stanovništva u sandžačkim općinama, otvaranje departmana bosnistike na DUNP, realizacija obaveze Javnog servisa RTS da formira redakciju na bosanskom jeziku, zaštita kulturnog nasljeđa, prije svega obnovu Gazi Isa – begove džamije u Novom Pazaru i Prijepoljske musale.

Izvor: Danas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *