Stanarine su nestvarne: U Novom Pazaru nema Rusa i Ukrajinaca, ali ima Turaka

Nakon izbijanja rata u Ukrajini na području Srbije, posebno u Beogradu, cijene stanova postale su nestvarne

Foto: Novi Pazar/YT

Dolazak Rusa od marta dramatično je utjecao na tražnju na tržištu nekretnina. Uglavnom su to u početku bili IT stručnjaci, frilenseri, kojima nije bio problem da daju više novca. Dešavalo se i da se međusobno bore za neki stan, da njih pet da ponudu za isti stan i da se takmiče ko će da da više novca”, rekao je za Danas Uroš Jovanović, direktor jedne velike agencije za nekretnine i Beograda.
Nije to samo slučaj u Beogradu, već su se cijene zakupa stanova povećale u čitavoj Srbiji. Prema riječima agenata za nekretnine, svi znaju da će zarada od građana Rusije i Ukrajine, najverovatnije biti kratkog daha, odnosno trajati šest mjeseci, ali se svi ponašaju po principu „nema veze šta će biti, bitno je da nam je sad okej“.

U Novom Pazaru nema građana iz Rusije i Ukrajine, ali ima iz Turske – cijene skočile za 50 odsto

Cijena zakupa stanova u Novom Pazaru skočile su prethodnih mjeseci za preko 50 odsto, iako u ovom gradu jugozapadne Srbije (Sandžak) nije zabilježeno prisustvo Rusa i Ukrajinaca, koji u Srbiji borave zbog sukoba koji bukti na istoku Ukrajine.

Podaci iz oglasa, ali i tvrdnje zaposlenih u agencijama za promet nekretnina, govore da cijene prodaje i zakupa stanova već godinama konstantno rastu, a da su kirije u posljednjih nekoliko mjeseci značajno poskupele.

„Tokom prošle godine kirija jednog prosječnog stana od pedesetak kvadrata u gradu kretala se od 150 do 200 evra, ali je ona sada od 250 ili preko 300 evra, bez uračunatih troškova, u zavisnosti od lokacije i opremljenosti. Naravno, ima i povoljnijih opcija, u pitanju su stanovi na periferiji grada, u starijim zgradama, bez grijajanja i namještaja“, kazali su u jednoj agenciji za nekretnine.

Dodali su da od početka sukoba u Ukrajini nisu imali klijenata iz te zemlje i Rusije, kao i da su, od stranaca koji zakupljuju stanove u Novom Pazaru, aktivni samo Turci.

„To su uglavnom radnici u građevinskim kompanijama, angažovani na izgradnji višespratnica u Novom Pazaru. Njima je bitno da u stanu imaju osnovne stvari, a često više njih boravi u jednoj sobi“, objašnjavaju.

Koliko košta iznajmljivanje stanova građanima Rusije i Ukrajine u Srbiji: Nije Beograd jedini čije su se cijene vinule u nebesa – PROČITAJTE VIŠE:https://www.danas.rs/vesti/ekonomija/koliko-kosta-iznajmljivanje-stanova-gradjanima-rusije-i-ukrajine-u-srbiji-nije-beograd-jedini-cije-su-se-cene-vinule-u-nebesa/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *