Umro Iranac koji je 18 godina bio zarobljen na francuskom aerodromu, krenuo…

Iranac koji je 18 godina živio na aerodromu u Parizu, preminuo je u subotu 12. novembra.Mehran Karimi Nasseri se 1988. nastanio na francuskom aerodromu nakon što je leteo iz Irana za London, Berlin i Amsterdam u pokušaju da pronađe svoju majku.

Mehran Karimi Nasseri umro je prirodnom smrću u subotu nešto prije podne u terminalu 2F na aerodromu Charles de Gaulle, rekao je zvaničnik aerodroma za AFP.

Kako su naveli zvaničnici Nasseri je imao 76 godina i umro prirodnom smrću.

Živio na aerodromu od avgusta 1988. do avgusta 2006. godine, kada je zbog bolesti prebačen u bolnicu.

Vratio se na aerodrom prije nekoliko sedmica i živio je na terminalu 2F do svoje smrti.

Objavio je knjigu o svom životu koja je privukla pažnju holivudskog reditelja Stevena Spielberga i inspirisala film Terminal iz 2004. u kojem su glumili Tom Hanks i Catherine Zeta-Jones.

Nasseri se 1988. nastanio na francuskom aerodromu nakon što je leteo iz Irana za London, Berlin i Amsterdam u pokušaju da pronađe svoju majku.

Nije mu bilo dozvoljeno da uđe ni u jednu od zemalja u koje je sletio jer nije imao odgovarajuću papirologiju.

Bez mogućnosti da uđe u Francusku ili da ode negdje drugo, smestio se u uglu aerodromskog salona. Razvijena je neformalna mreža podrške koja mu pruža hranu i medicinsku pomoć, knjige i radio.

Fancuski sud je 1992. presudio da on ne može biti izručen pošto je ušao u zemlju legalno. Međutim, presuda mu nije dozvolila da uđe u zemlju, zbog čega je ostao zaglavljen na aerodromu.

Na kraju je 1999. godine dobio status izbjeglice s pravom da ostane u Francuskoj.

“Nisam sasvim siguran šta želim da radim, da ostanem na [aerodromu] ili da odem”, rekao je Naseri nakon što je dobio pravo da živim u Francuskoj.

“Imam papire. Mogu ostati ovdje. Mislim da bih trebao pažljivo proučiti sve opcije prije nego što donesem odluku.”

Tada je odlučio da neće napusti terminal.

Otišao je u julu 2006. godine kada je bio hospitalizovan. Kada je otpušten šest mjeseci kasnije, živio je u hotelu u blizini aerodroma prije nego što mu je francuski Crveni krst pomogao da se prebaci u dobrotvorno sklonište u Parizu.

Dobio je 2003. godine 250.000 dolara za prava na svoju priču od Spielbergove produkcijske kuće DreamWorks.

Nakon što je potrošio većinu novca koji je dobio za film, Nasseri se prije nekoliko sedmica vratio na aerodrom, rekao je zvaničnik.

Izvor: Radio Farda, AFP, Simplefying.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *