SDP pobijedila u Novom Pazaru i tri opštine, SPP u Sjenici, SDA u Tutinu

Prema prvim nezvaničnim rezultatima pobjednik izbora za novi saziv Bošnjačkog nacionalnog vijeća je Sandžačka demokratska parija (SDP)

Sandžačka demokratska partija (SDP) najveće povjerenje Bošnjaka dobila je u Novom Pazaru, Prijepolju, Priboju i Novoj Varaši, Stranka pravde i pomirenja (SDP) u Sjenici, a SDA Sandžaka tradicionalno u Tutinu

Prema nezvaničnim rezultatima Sandžačka demokratska partija (SDP) osvojila je 15.780 glasova , Stranka peavde i pomirenja (SPP) 14.913, SDA Sandžaka 12.718. Cenzus će proći i lista “Savez za Sandžak i dobre Bošnjane” koju je podržao tek osnovani Bošnjačko -srpski savez (BOSS) sa 1 658 osvojenih glasova.

Najboli rezultat Sandžačka demokratska partija (SDP) ostvarila je u Novom Pazaru sa osvojenih 9. 606 glasova i u Prijepolju gdje je osvojila 2.035 glasova. SDP je bila najbolja u Priboju i Novoj Varoši sa osvojenih 863, odnosno 254 glasa.

U  Tutinu najviše glasova pripalo je SDA Sandžaka, prema nezvaničnim rezultatima, 3 971, a u Sjenici Stranka pravde i pomirenja (SPP) osvojila je 2.657 glasova.

Nosilac liste “Sandžačka demokratska partija – Husein Memić“ na izborima za novi saziv Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) ocijenio je da su danas održani najbolji izbori ikada.

Memić je novinarima kazao da se nada da će izbori pokazati da su pripadnici te manjinske zajednice “konačno sazreli kao narod i da se sada može razmišljati o trajnom pomirenju Bošnjaka“.

Memić je, prenosi radio Sto plus, dodao da svi politički akteri nakon izbora treba aktivno da učestvuju u izgradnji jedinstva među Bošnjacima i da pokušaju da pokažu “minimum konsenzusa oko nacionalnog dostojanstva“.

Izvor: TT-Tim

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *