Mistafić u Skupštini Crne Gore: Nemamo povjerenje u sudstvo i tužilaštvo

Izvještaj Sudskog savjeta neprihvatljiv, do danas nema adekvatnih presuda za ratne zločine počinjene na teritoriji Crne Gore, rekao je narodni poslanik Bošnjačke stranke Suljo Mustafić

Foto: BS

Poslanik Bošnjačke stranke Suljo Mustafić, tokom skupštinske rasprave oko Izvještaja o radu Sudskog savjeta za 2021.godimu, rekao je da je za BS izvještaj Sudskog savjeta za prošlu godinu, kao i prethodni, neprihvatljiv, iz nekoliko suštinskih razloga.

“Kada su u pitanju crnogorski sudovi, do danas nema adekvatnih, a negdje nikakvih presuda za ratne zločine počinjene na teritoriji Crne Gore, ili one u kojima su učestvovali crnogorski građani ili u kojima su stradali crnogorski građani”, naveo je Mustafić.

On je rekao da nema adekvatnih presuda za Štrpce, Kaluđerski laz, Morinj, deportacije.

“Mi smo svjesni da je trulih dasaka bilo u sudstvu i ranije, da ih vjerovatno ima i sada, a vjerovatno se tih trulih dasaka nećemo osloboditi ni i u budućnosti”, kazao je Mustafić.

Mustafić je kazao da su svjesni da je sudovima potrebno jače i bolje ekipiranje i reizbor mnogih sudija.
Činjenica je, kako je naveo Mustafić, da u sudskim instancama, počev od osnovnih sudova, ne postoji adekvatan broj pripadnika manjinskih naroda.
“Još je tragičnije što u Crnoj Gori ne postoji svijest da te stvari treba mijenjati”, dodao je Mustafić.

Kako je naveo, način na koji se u Skupštini glasalo o članovima Sudskog savjeta govori o odsustvu te svijesti i u zakonodavnom domu.

“Pripadnici manjinskih naroda ne mogu imati povjerenje ni u sudstvo, ni u tužilaštvo, koji u svojim instancama ne prepoznaju na adekvatan način predstavnike manjinskih naroda, dakle ne uvažaju njihove kompetencije”, rekao je Mustafić.

Izvor: BS/TT-Tim

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *