Povratak Srpske liste: Ja, član parlamenta Republike Kosovo, zaklinjem se…

Zakletva devetoro poslanika Srpske liste označava i njihov definitivni povratak u kosovske institucije

printscreen/YT

Tekst zakletve:

“Ja, član parlamenta Republike Kosovo, zaklinjem se da ću časno i verno ispunjavati svoju dužnost i da ću predstavljati narod sa dostojanstvom i da ću raditi u interesu Kosova i svih građana. Da ću se obavezati na zaštitu i poštovanje ustavnosti i vladavine prava, na zaštitu teritorijalnog integriteta i institucionalnog integriteta Kosova, garanciju sloboda i ljudskih prava u skladu sa zakonima zemlje”

Zakletva devetoro poslanika Srpske liste označava i njihov definitivni povratak u kosovske institucije, kaže za Danas Nenad Rašić, lider Progresivno demokratske stranke, čiji je član takođe položio zakletvu u kosovskom parlamentu.

„Meni to deluje kao da postoji indicija za neku saradnju i najavu nekog eventualnog dogovora između srpske i kosovske strane, a ne samo njihovo zauzimanje pozicija, kako neki drugi Srbi sa Kosova ne bi došli na njihova mesta i odlučivali u njihovo ime“, dodaje sagovornik Danasa.

Rašić napominje da je od kosovskih skupštinskih službi saznao da su u sredu pozivali sve kandidate Srpske liste da vide hoće li doći na polaganje zakletve, ali da se niko od njih nije odazvao: „Jutros su svi došli zajedno, nenajavljeni i svečano obučeni. Položili su zakletvu i napustili parlament.“

Ključno pitanje je kome ide u prilog sprečavanje parlamentarne krize, a time i pada vlade Aljbina Kurtija.

Nema potrebe za obmanjivanjem javnosti, dodaje Rašić i objašnjava kako su se poslanici SL zakleli da će poštovati kosovski Ustav i zakone.

Obrazloženje da su se vratili da ne bi neko drugi zloupotrebio poverenje, ne stoji, jer onda nije trebalo ni da podnose ostavke.

„Teatralnost je nešto što je svima ovde dosadilo“, kaže Stojanović i dodaje da ovo neodgovorno i neozbiljno ponašanje SL mora biti kažnjeno političkom, ili administrativnom odlukom, te da „svi sa radošću iščekuju neke nove izbore na Kosovu“.

Prethodni poslanici Srpske liste u kosovskoj skupštini 7. novembra su vratili mandate, kao deo odluke Srba sa severa Kosova da se povuku iz kosovskih institucija zbog početka primene mere o preregistraciji tablica na severu.

PROČITAJTE VIŠE: https://www.danas.rs/vesti/politika/koga-stite-novi-poslanici-srpske-liste-koji-su-juce-polozili-zakletvu-u-skupstini-kosova/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *