Dan Sandžaka: Bošnjaci žive ideju antifašizma

Dan Sandžaka, biće obilježen u Novom Pazaru brojnim kulturnim događajima u organizaciji Bošnjačkog nacionalnog vijeća, Kulturnog centra i Narodne biblioteke “Dositej Obradović”

Foto: BNV

Obilježavanje je počelo u Narodnoj biblioteci “Dositej Obradović” organizovanjem tribine “Poezija Sandžaka”, na kojoj su učestvovali istoričar Esad Rahić, učenici Gimnazije, a nastupio je i hor Isa beg iz Novog Pazara.

Bošnjačko nacionalno vijeće obilježavanje nacionalnog blagdana počinje u subotu, dodjeljivanjem nagrade “Pero Ćamila Sijarića”, nakon čega će uslijediti promocija knjige “Usmena proza Bošnjaka” Amire Dervišević.

Kulturni centar će u ponedjeljak organizovati izložbu ručnih radova “Zlatovez”, autorke Munevere Crnišanin iz Sarajeva, dok će u utorak biti održana tribina i izložba o ćilimarstvu u Novom Pazaru i Tutinu.

Dan Sandžaka obilježava se u znak sjećanja na 20. novembar 1943. godine, kada je u Pljevljima osnovano Zemaljsko antifašističko vijeće narodonog oslobođenja Sandžaka.

Za nacionalni praznik Bošnjaka Srbije proglašen je 2005. godine, odlukom Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

Bošnjaci žive ideju antifašizma

Foto: Sebilj.net/ Sead Šemsović

“Obilježavanje 20. novembra je izuzetno važno jer podsjeća na dan kada su svi stanovnici sa prostora Sandžaka, bez obzira da li su Bošnjaci ili Srbi zajedno stali i podigli glas, sasvim jasno, da su protiv fašizma, izjasnili se da su na antifašitičkoj strani i istrajali u tome, sve do marta 1945. godine kada je jedna grupa tih pojedinaca odustala od te ideje. Sjećanje na ovaj događaj neprestano nas treba podsjećati da kada prihvatimo neku ideju, trebamo ustrajati na njoj. Sjeća nas da nema odustajanja, bez obzira na pritisak koji se pojavi sa svih strana, da ideju trebamo prihvatiti kakva ona jeste u osnovi bila, ona ideja koja nas je držala zajedno, a ona ideja koja se pojavila 1945. definitivno nas više nije držala zajedno, ona nas je sasvim razdvojila. Mi danas vidimo da je ta ideja koja je prevagnula i koja nas je razdvojila, češće prisutna nego ona ideja koja nas je objedinjavala”, kazao je jedan od govornika na tribini “Živjeti ideju antifašizma“, rekao je prof. dr Sead Šemsović, na tribini kojom je prošle godine obilježen Dan Sandžaka.

Šemsović koji je nedavno na izborima za novi saziv BNV izabran na listi “Bošnjačko jedinstvo- dr Sulejman Ugljanin” tada je naveo da Bošnjaci nikada nisu imali neprijateljske aspiracije prema svojim susjedima, da se nikada nisu samoorganizovali u neki fašistički pokret, te da ni danas ne zagovaraju bilo kakvu desnicu u okviru bošnjačkog korpusa. Istakao je da bošnjački korpus ne poznaje desnicu.

“Ono što ćemo imenovati bošnjačkom desnicom jeste u stvari stranka srednjeg centra, prema svim međunarodnim standardima. Dakle, drugo je to što mi ne posjedujemo stranku desnice, a onda ona koja je stranka srednjeg centra, nju zapravo prepoznajemo kao desničarsku. Ideje tih ekstremnih ili ideje fašističkih usmjerenja kod nas zapravo nikada nisu ni postojale. Danas mi nemamo neofašizam u bošnjačkim redovima jer ga nismo imali ni onim starim kao fašizam. Bošnjaci imaju tu čast da su kontinuitet antifašizma imali sve vrijeme, neukaljan”, rekao je Šemsović.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *