Spas u posljednji čas: Formirana nova većina u Tutinu

Uz podršku Sandžačke demokratske partije (SDP) i GG “Tutin na prvom mjestu” u Tutinu je formirana nova skupštinska većina koju će i dalje predvoditi SDA Sandžaka

Printscreen/ Pešter TV

SDA Sandžaka je u više navrata tokom proteklih mjeseci pokušala da formira većinu u lokalnom parlamentu Tutina, a to joj je pošlo za rukom, u posljednji čas, prije nego što bi Vlada Srbije uvela prinudnu upravu.

Ruku spasa vlasti u Tutinu pružili su Sandžačka demokratska partija (SDP) koja ima dva odbornička mandata i Grupa građana “Tutin na prvom mjestu” sa pet odbornika. U ovom trenutnu nema dovoljno informacija šta podrazumijeva novi koalicioni sporazum i kakve će pozicije zauzeti novi koalicioni partneri, prije svega GG ” Tutin na prvom mjestu”.

Već na prvoj sjednici danas, 21. novembra, na prijedlog predsjednika opšrine Saliha Hota (SDA Sandžaka) za nove članove Opštinskog vijeća izabrani su kadrovi GG ” Tutin na prvom mjestu” Nihad Gusinac i Elvedin Hazirović.

Hot je istakao, u svom obrazloženju, da očekuje da će ovi kadrovi u Vijeću dati novi kvalitet u njegovom radu.

Printscreen/Pešter TV

“Naša opredjeljenja od početka su bila i danas su ista. Ja nikada nisam rekao da smo izašli iz SDA Sandžaka. SDA Sandžaka je bila i jeste naša stranka, ali onakva kakva je bila nismo bili zadovoljni. Iz tog nezadovoljstva je formirana Grupa građana ‘Tutin na prvom jestu’ ne da ruši SDA Sandžaka već da joj pokaže da ne radi dobro, jer nismo imali drugi način, te da treba da se mijenja za rad boljitka svih koji žive ovdje,” rekao je šef odborničkog kluba GG “Tutin na prvom mjestu” Bajro Gegić.

On je dodao  “da li smo u tome uspjeli pokazaće vrijeme koje je pred nama”.

“Hoćemo da napravimo promjene, da prevaziđemo razmirice, da se vratimo opštim interesima i da radimo ono što narod oda nas očekuje,” poručio je Gegić.

Prema saznanjima TT-Tima na čelu opštine Tutin i dalje ostaje Salih Hot (SDA Sandžaka) , a lokalni parlament Tutina nastavlja da vodi Fazila Berović- Ferizović (SDP).

Današnjem zasjedanju Skupštine opštine Tutin nije prisustvovalo 11 odbornika Stranke pravde i pomirenja (SPP) koja je ranije tražila uvođenje prinudne uprave.

Novi koalicioni partneri su na početku zasijedanja čestitali Dan Sandžaka, ali i svim akterima nedavnih izbora za novi saziv Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) ostvarene rezultate.

Samed Demirović odbornik SDA Sandžaka na početku zasijedanja podnio je ostavku na mjestu odbornika. On je na zasijedanju kazao da se SDA Sandžaka, odnosno mjesni odbori sa Donje Pešteri, protive odluci da se napravi koalicija sa GG “Tutin na prvom mjestu”.

TT-Tim

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *