Na zahtjev SAD: Kurti odgodio izricanje kazni za 48 sati

Premijer Kosova Albin Kurti odgodio je provođenje druge faze odluke o srpskim registarskim tablicama za 48 sati na sjeveru Kosova

Druga faza po planu Vlade Kosova predviđala je izricanje novčanih kazni.

Zahtjev za odgodu od 48 sati uputile su Sjedinjene Države koje su razočarane što lideri Kosova i Srbije nisu uspjeli da se dogovore sa visokim predstavnikom EU Borelom o rješenju aktuelne krize na Kosovu.

Pozvali su premijera Kurtija da sarađuje sa visokim predstavnikom EU Borelom i specijalnim predstavnikom EU Lajčakom kako bi se postigao pravičan kompromis.

“I premijer Kurti i predsjednik Vučić će morati da naprave ustupke kako ne bismo ugrozili decenije teško stečenog mira u ionako krhkom regionu. Pridružujemo se EU u pozivu Kosovu da odmah obustavi sve planirane mjere koje bi eskalirali tenzije, uključujući i nametanje kazni za vozila”, stoji u saopštenju Stejt departmenta.

Dodaje se da obje strane treba da se uzdrže od preduzimanja provokativnih koraka, da ispune svoje obaveze u okviru Dijaloga koji vodi EU i da se konstruktivno angažuju na postizanju održivog rješenja.

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država je saopštio putem društvenih mreža da je predložio premijeru Kosova da odgodi implementaciju izricanja kazni za vozače vozila sa srpskim registarskim tablicama na sjeveru Kosova za 48 sati.

Premijer Kosova Albin Kurti je putem Twittera saopštio da je prihvatio odgodu navodeći da je “raspoložen da radi na iznalaženju rješenja u naredna dva dana sa SAD i EU”.

http://

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *