Crna Gora: Bošnjačka stranka predlaže međunarodnu medijaciju

Razgovaramo sa našim evropskim partnerima, međunarodna medijacija da dovede do izlaska iz krize

Foto:BS

Izostanak dogovora o ključnim pitanjima važnim za dalji napredak našeg društva, pokazatelj je da u ovom trenutku nažalost nema političke volje da Crna Gora krene u proces deblokade institucija i stabilizacije političkih prilika. S toga, Bošnjačka stranka, kroz razgovore sa našim evropskim partnerima, predlaže da međunarodna medijacija bude jedno od rješenja izlaska iz krize, poručio je Damir Gutić, potpredsjednik BS.

Aktuelna politička situacija zahtijeva znatno veću uključenost naših međunarodnih partnera. Veoma smo zabrinuti što nema dogovora oko ključnih pitanja, uprkos nikada jasnijim porukama od strane EU zvaničnika. Imajući u vidu da posljednji izvještaj EK konstatuje stagnaciju na putu ka članstvu u Evropskoj uniji, ukoliko brzo ne dođe do konkretnih pomaka, Crna Gora će u tom slučaju krenuti putem nazadovanja na planu EU integracija. To je scenario koji je sasvim realan, imajući u vidu jasne podjele u društvu i nespremnost za istinskim dijalogom.

Bošnjačka stranka, kao ozbiljan politički subjekt, sa kredibilitetom jedine članice EPP-a iz Crne Gore, predlaže međunarodnu medijaciju. Spremni smo da uključimo sve naše kapacitete, kako bi Crna Gora konačno krenula putem društvenog i političkog progresa, izašla iz institucionalne krize, jer je sve to preduslov za održavanje vanrednih parlamentarnih izbora. Međunardona medijacija je u ovom trenutku nužnost, jer političke partije koje trenutno kontrolišu procese u Crnoj Gori, svjesne rejtinga u javnosti, svjesno bježe od skraćenja mandata Skupštini i na taj način dodatno komplikuju i onako složenu političku situaciju u državi”, istakao je Gutić.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *