Tutinci reaguju: Kad može Beograd, što ne može “Tutin na vodi”?

Lavinu tekstova pokrenule su posljednje padavine koje su u Tutinu izazvale poplavu na neuređenom dijelu vodotoka rijeke Vidrenjak

“Pa kad može Beograd na vodi, što ne može i Tutin”, “Ovo nije Tutin, ovo je Venecija”, ” Kradu ideju od Pazaraca, Vrbak je na vodi”, “Ljubomora na nas Tutince”… Ovo su samo neke od poruka koje su tokom proteklih dana pratile natpise medija o zgradi čija je izgradnja počela još prije devet godina na koritu rijeke Vidrenjak u Tutinu.

Lavinu tekstova pokrenule su posljednje padavine koje su u Tutinu izazvale poplavu na neuređenom dijelu vodotoka rijeke Vidrenjak. Fotografija koja je objavljena na društvenim mrežama bila je i povod da reaguje novi ministar u Vladi Srbije Goran Vesić.

“Ovaj objekat postoji devet godina i verovali ili ne tada im je izdata građevinska dozvola od strane opštine. To im nije bilo dovoljno pa su izgradili više, pa je sada zgrada bespravna”, napisao je ministar građevinarstva i infrastrukture Goran Vesić na Twitteru, a zatim u Tutin uputio Republičku građevinski inspekciju koja je zatražila od lokalne vlasti da dostavi kompletnu dokumentaciju.

Objekat u skladu sa dozvolom

Građani Tutina  i čelnici u lokalnoj samoupravi tvrde da ova zgrada ne sprečava rijeku Vidrenjak da teče svojim tokom. Mještani ističu i to da zgrada nije uzrok poplava.

“Na sjednicama Štaba za vanredne situacije nikada nije bilo riječi da ova zgrada ima veze sa izlivanjem rijeke,” kazao je načelnik Opštinske uprave u Tutinu Muamer Mavrić.

“Zgrada koja je napravljena nad rijekom Vidrenjak apsolutno nije krivac za izlivanje rijeke u poplavama prethodnih dana. Ova zgrada ima sve potrebne dozvole, a da bi se one dobile potrebno je pribaviti Rješenje o izdavanju vodne saglasnosti koje je investitor, odnosno vlasnik objekta izvadio prije dobijene građevinske dozvole od nadlježnog Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Nakon toga su izdati lokacijski uslovi, a potom i građevinska dozvola”, rekao je Mavrić, za Euronews Srbija.

On je, međutim, objasnio da je prva građevinska dozvola poništena od nadlježnog ministarstva i da je vraćena u ponovni postupak.

“U ponovnom postupku je dobijena nova građevinska dozvola koja je i danas na snazi. Zgrada nema više kvadrata nego što je predviđeno. Izgrađena je u skladu sa glavnim projektom,” kazao je Mavrić i napomenuo da je  više puta građevinska inspekcija obavljala nadzor nadobjektom i da je ustanovila da je zgrada izgrađena u skladu sa građevinskom dozvolom.

Vesić: Saglasnost je sramota za državu

Za izgradnju objekata u zoni  korita neophodna je saglasnost preduzeća koja su nadležna za njihovo uređenje i koja upravljaju vodotokovima, a za Euronews Srbija su u JVP “Srbijavode” rekli da oni nikada nisu izdali Rješenje o izdavanju vodne saglasnosti vlasniku objekta. Ipak, naveli su da je vlasnik dobio saglasnost drugog organa.

“Rješenje o izdavanju vodne saglasnosti je izdato i potpisano 30. decembra 2010. godine od strane tadašnjeg direktora Republičke direkcije za vode, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede gospodina Aleksandra Prodanovića”, rekli su iz “Srbijavoda” za Euronews Srbija.

Ministar građevinarstva Goran Vesić je, međutim, objavio na društvenoj mreži da “ta saglasnost danas ništa ne vrijedi, jer je objekat bespravan”.

“Ali sada znamo da je bilo takvih državnih službenika koji su bili spremni da izdaju ovakav akt. Meni je svejedno ko je bio na vlasti 2010. godine kada je ova vodna saglasnost izdata. Tu saglasnost nije smio niko i nikada da izda i sramota je za dražavu kada god da se to dogodilo”, napisao je Vesić na Twittwru.

On je najavio da će republička inspekcija nastaviti sa nadzorom narednih dana i da će javnost obavijetsiti o rezultatima i mjerama.

Vlasnici objekta tvrde da imaju sve dozvole

Objekat su, kako je za Euronews rekao Hasan Dazdarević, izgradili on i njegova braća, koji svi sem njega žive u inostranstvu.

“Objekat pripada našoj porodici i ja sam pribavljao sve dozvole, jer ostala braća ne žive u Srbiji. Nije mi jasno zašto se sada pokreće to pitanje, kada je zgrada izgrađena prije deset godina. Imamo sve dozvole i ništa ne bismo mogli da uradimo da nam lokalna samouprava nije dozvolila s obzirom da se radi o većem objektu. Žao mi je što se pričaju neistine i da smo mi krivi za poplave. To nije tačno”, tvrdi Dazdarević.

Uspješna privatizacija – “Reisen bus,” vozi i kad kiša pada

Preduzeće “Reisen-bus” koje su u procesu privatizacije preuzela braća Dazdarević, ruku na srce, predstavlja najuspješniji model privatizacije u oblasti obavljanja poslova javnog prevoza u Srbiji.

Pored toga što su potpuno obnovili objekat autobuske stanice i  još važnije vozni park braća Dazdarević su, uprkos gubicima koji su trajali godinama, održali sistem javnog prevoza na području opštine Tutin.

Pored toga, ovo preduzeće danas ima redovne linije prema mnogim gradovima u Evropi, ali i prema mnogobrojnim destinacijama u susjednoj Crnoj Gori.

Investiraju i u građevinski sektor

Zgrada na Vidrenjaku prema zamisli investitora, braće Dazdarević, trebala bi da postane destinacija jednog od velikih evropskih trgovinski lanaca.

Uspijeli ili ne , Tutinci kažu: “Kad može Beograd na vodi, može i Tutin”.

U Tutinu je, takođe, prije petnest godina izgrađena podzemna garaža u centru grada. I tada su Tutinci govorili: “Mi i Beograd jedini imamo podzemne garaže”

Voda ispod zgarde braće Dazdarević, nakon kratkotrajnih padavina, nastavlja da teče…Poplava je prošla…

Tutin nema “Savamalu”…, a mogao bi je imati, ako se bude pitao Vesić.

Mediji/TT-Tim

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *