Ugljanin: Ne bih komentarisao, oni su davno postali političke tribine…

Ugljanin nije želio da komentariše otvoreno pismo Mešihata Islamske zajednice (IZ) u Srbiji političkim partijama i nosiocima lista o formiranju jedinstvenog BNV

Foto: printscreen/SDA Sandžaka

“Na žalost, vjerske zajednice na Balkanu govore ono što im kažu finansijeri. Oni su davno postali političke tribine nekih političkih partija i ne bih komentarisao komentare nijedne IZ. Svaki pojedinac koji pruži doprinos dijalogu Bošnjaka je dobrodošao, a ne bih komentarisao IZ“, rekao je on za portal Free media.

On je na konferenciji za novinare ocjenio da pozitivan politički ambijent u izbornom procesu i velika izlaznost u odnosu na druge manjine, pokazuje visoku nacionalnu svijest i političku zrelost Bošnjaka u Sandžaku.

Ugljanin je podsjetio da je predsjedništvo ove partije nakon prvih preliminarnih rezulata poslalo čestitke svim izbornim listama i pozvalo ih da što prije pokrenu razgovore o konstituisanju BNV.

Komentarišuću činjenicu da je lista „Bošnjačko jedinstvo – dr Sulejman Ugljanin“ koju je podržala SDA Sandžaka osvojila oko 9.000 glasova manje nego prije četiri godine, on je rekao da je to podrška dobijena bez ucjene.

“Sve izborne liste imaju manje glasova nego u aparilu. Glasovi koje je osvojila lista koju smo mi podržali su čisti kao kristal, dobijeni bez ucjene, kupovine, uslovljavanja radnim mjestom ili da nečije dijete ne ode u zatvor. Sve ono na čemu su režim i njegovi poslušnici dobijali glasove mi sa tim nemamo ništa“, rekao je Ugljanin.

Istakao je da očekuje da će vijećnici liste koju su podržali imati dominantnu ulogu u novom sazivu BNV, jer imaju veliko znanje o nacionalnim savjetima, zakonodavstvu i korišćenju prava manjina, dok će ostalima trebati najmanje tri godie da uđu u suštinu rada.

On je istakao da SDA Sandžaka pozdravlja sporazum o okončanju dugotrajnog spora oko registarskih oznaka automobila na sjeveru Kosova, koje su uz posredovanje Evropske unije postigli Srbija i Kosova.

“Zahtjevamo od predsjednika Srbije, Vlade Srbije, predsjednika Vlade Kosova i predstavnika Evropske unije (EU) da u daljem procesu razgovora o Kosova uključe i predstavnike BNV i predstavnike Bošnjaka Kosova. Neprihvatljivo je dalje ignorisanje pitanja Bošnjačke mahale u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice, kao što je neprihvatamo da se bilo kojoj opštini ili teritorijalnoj jedinici daje nacionalni predznak bilo kog naroda“, rekao je Ugljanin.

On je čestitao Bosni i Hercegovini Dan državnosti i dodao da ga posebno raduje jučerašnja izjava komesara za proširenje EU Olivera Varheljija da bi ova država u narednih mjesec dana mogla dobiti kandidatski status, što bi bio ključ za rješavanje jugoslovenske krize.

A.Bajrović/ Free Media

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *