Protesti u Sarajevu: Ne damo državu, živjela BiH, smrt fašizmu, sloboda narodu

U Sarajevu se danas održao protestni skup građana na platou ispred zgrade Parlamenta BiH pod nazivom “Ne damo državu”, čiji su organizatori zahtijevali da odluke visokog predstavnika Christiana Schmidta budu identične za cijelu BiH

Foto: hayat

Kako su rekli na početku, “građani BiH neće više stajati u redu za klanje i silovanje”: “Dobro nas slušaj, Evropo. Mirna Bosna – Miran Balkan – mirna Evropa.”

Mujo Aganović, predsjednik Saveza ratnih vojnih invalida paraplegičara Federacije BiH, kazao je kako su ih na proteste “natjerali oni koji su uzeli palicu u svoje u ruke i na svakom ćošku dijele moralne lekcije šta je pravda, a šta mir, a najmanje doprinose pravdi i miru”.

“Nismo mi budale, sram vas bilo”, rekao je on, pa je pozdravio sve one koji su došli, ali i one koji su opravdano odsutni: “A vi, mudrolozi i pametnjakovići koji pametuju za tastaturom i prave se da ne vide velika slova ‘ne damo državu’, neka ih bude sram.”

Pozvali su sve institucije, od najvišeg do najnižeg nivoa, škole i fakultete, studente, sve nevladine organizacije, akademsku zajednicu, sve medije, svakog pojedinca, “da se na svako na svoj način uključi u borbu, u okviru svoje spoznaje o ozbiljnosti trenutka za ovu zemlju i za njenu budućnost”.

“Da se ujedinimo”, rekao je Aganović, poručivši kritičarima na društvenim mrežama: “Kakvo malo i veliko slovo, Bosna je mračnim okovom okovana.”

Podsjetio je kako Ustavni sud 1. i 2. decembra donosi odluku po apelaciji Džaferović – Komšić o odlukama koje je Christian Schmidt nametnuo u izbornoj noći: “Neće proći.”

Foto:hayat

Azra Zornić, apelantica pred Europskim sudom za ljudska prava, također se obratila. Čestitala je Dan državnosti naglasivši kako je njena borba za tu domovinu koja je u raskolu, “a sve zahvaljujući međunarodnoj zajednici.”.

“Prvo su nam stavili ludačku košulju 1995. s Dejtonskim sporazumom, a zatim je počelo organizirano brisanje BiH s mape svijeta. Licemjerni Zapad je putem OHR-a uveo protektorat koji perfidno upravlja ovom zemljom, tako što joj nameće sve, od Ustava pa do rezultata izbora”, riječi su Azre Zornić, koja je nastavila:

“Domaći političari, ili barem velika većina njih, pristali su da budu marionete u zamjenu za poneku fotelju, poziciju… nisu odoljeli izazovima koje nosi vlast, nisu pokazali spremnost da zatome svoje lične i stranačke interese, da se ponašaju državnički, a građani svojim odlaskom iz zemlje poručuju šta zaista misle o njihovom radu i djelovanju.”

Ova i ovakva EU, smatra Azra Zornić, “osim deklarativne podrške, nije donijela ništa dobro ovoj državi”, te je upitala “da li mi želimo biti članovi licemjerne, desničarske EU koja ovu državu vodi u nestanak?”. Predložila je i održavanje referenduma o ovome, a govor zaključila riječima: “Ne damo državu, živjela BiH, smrt fašizmu, sloboda narodu.”

Potom se obratio Suad Đozić, kazavši: “Ako nas zapad zavlači, a istok se preko Srbije provlači s ruskim utjecajem, jedino rješenje je ‘svoji na svome’. Napravit ćemo državu po mjeri građana, građansku državu”

I on je kritizirao OHR i EU, te također zapad nazvao licemjernim “koji već 20 godina zavlači BiH raznim potezima”.

“Da li ćemo ovo dozvoliti? Ne damo državu”, završio je.

Foto:hayat

Meho Kapo, aktivista u bh. organizacijama u Kraljevini Švedskoj, prisutnima se putem video linka:

“Država je ono što gradimo zajedno, za šta se borimo”, rekao je, ponovivši nekoliko puta “ne damo državu”.

Svoj je govor završio riječima: “Draga naša BiH, budi nam sretna, budi vesela, nećemo te nikom dati.”

Ogranizatori poručuju da svojim prisustvom žele poslati poruku “Istoku” i “Zapadu” da neće dozvoliti dalje podjele unutar Bosne i Hercegovine:

“Teme su o našoj državi, ali i antidržavnom djelovanju onih koji još uvijek sanjaju, ali i lobiraju prekrajanja granica na Balkanu. Bosna i Hercegovina – kuda dalje: Istok – zapad ili svoji na svome? Odluke visokog predstavnika moraju biti identične za cijeli prostor države Bosne i Hercegovine.

Naša država može i mora biti samo kao druge: moderna, funkcionalna, ali prije svega pravna država koja štiti svakog pojedinca (bez obzira na etničku, vjersku, rasnu i svaku drugu pripadnost) na svakom pedlju države. Država vladavine prava, funkcionalna građanska država Bosna i Hercegovina!”, poručili su iz grupe ReSTART BiH.

Izvor: radiosarajevo.ba/hayat.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *