Vilin direktor BIA: Ne bi prošao u normalnoj zemlji

Lider Pokreta socijalista Aleksandar Vulin imenovan je za direktora Bezbjednosno-informativne agencije (BIA), saopštila je Vlada Srbije

Foto:noizz.rs

Prije Vulina na toj funkciji bio je Bratislav Gašić, sadašnji ministar policije u Vladi Srbije.

Stranka slobode i pravde (SSP) smatra da je izborom Aleksandra Vulina za direktora Bezbjednosno informativne agencije (BIA) ugrožena bezbjednost i građana i Srbije.

Potpredsednica SSP Marinika Tepić je u saopštenju navela da je ta stranka uvjerena da to postavljenje “pokazuje da Srbija srlja u diktaturu” u kojoj će, kako je ocjenila, “u borbi protiv političkih protivnika sva sredstva biti dozvoljena”.

Ocjenila je i da “izbor Vulina za novog direktor BIA predstavlja skandalozan potez” predsednika države Aleksandra Vučića i Srpske napredne stranke koji su, kako je dodala, čoveka “bez miligrama kredibiliteta” stavili da upravlja državnom bezbjednošću.

Navela je da je Vulinovo političko djelovanje “pokazalo svih ovih godina da je riječ o nestabilnoj osobi, spornih moralnih načela, umiješanoj u niz skandaloznih dješavanja” uključujući, kako je dodala, ” i fizička maltretiranja po beogradskim restoranima”.

Ocjenila je da “Vulin ni u jednoj normalnoj zemlji ne bi prošao bezbjednosne provjere”, te da građani Srbije, kao i svi politički neistomišljenici vlasti s pravom mogu da budu zabrinuti šta bi sve od nelegalnih metoda praćenja i prisluškivanja Vulin mogao da upotrijebi.

Navela je i da je Vulin “tvorac sintagme o srpskom svijetu” i da je, kako je kazala, “javni funkcioner koji sa najviših državnih funkcija godinama raspiruje nacionalnu mržnju i netrpeljivost prema svima koji drugačije misle”.

Dodala je da je on “već skandalizovao svjetsku javnost” kada se, kako je navela, “dokazalo da je u vrijeme njegovog ministrovanja MUP-om vršeno praćenje i prisluškivanje ruskih opozicionara” dok su 2021. boravili u Beogradu.

“Stoga nije neobično što bi se ulazak Vulina u BIA mogao tretirati kao početak pravljenja ove službe Informbiroom”, kazala je Tepić.

Pokret slobodnih gradjana (PSG) ocjenio je danas da je imenovanje Aleksandra Vulina na čelo Bezbjednosno informativne agencije (BIA) još jedno kadrovsko rješenje Srpske napredne stranke (SNS) koje uništava institucije Srbije.

PSG je u saopštenju naveo da će to “imenovanje potpuno zaustaviti” saradnju BIA sa bezbjednosnim agencijama država EU i SAD i da će, kako su dodali, doprinijeti dodatnoj izolaciji Srbije.

Iz tog pokreta su ukazali da Vulin “otvoreno zastupa proputinovske stavove” i da je “jedini ministar neke evropske države koji je bio u Moskvi nakon početka agresije na Ukrajinu”, te ocjenili da to “određuje Srbiju kao jedinu saveznicu Rusije u Evropi”.

Ocjenili su da tim imenovanjem vlast pokazuje da joj nije stalo do bezbjednosti građana, već da, kako su ukazali, želi da pokaže kako će BIA služiti “za prikrivanje zaštićenih kriminalaca i prisluškivanje političkih protivnika”.

Naveli su da je Vulin “kao ministar policije imao zadatak da proizvodi nestabilnost u regionu, vrijeđa Hrvate, Albance i Bošnjake i obračunava se sa građanskim opcijama”, te dodali da “sada prelazi na funkciju sa koje će biti direktna pretnja građanima koji su protiv režima Aleksandra Vučića”.

Izvor: beta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *