Rama spušta loptu: Ne koristim Džaku i Šaćirija za politiku,nacionalizam je smiješan i opasan

Premijer Albanije Edi Rama rekao je da je “šteta” što se od njega očekivalo da reaguje poslije pobjede Švajcarske protiv Srbije, pošto su za Švajcarce igrala dva Albanca

Rama je na konferenciji za novinare u nedjelju rekao da on nije premijer Švajcarske i da ne bi bilo “uopće dostojanstveno” koristiti fudbalere Švicarske Granita Xhaku i Xherdana Shaqirija za politiku

On je ove komentare dao nakon što je upitan zašto nije reagovao u petak uveče, kao i kosovski premijer Aljbin Kurti, prenosi Gazeta Express.

“Ja nisam premijer Švajcarske. Ja sam premijer Albanije i ako bih izdvojio iz reprezentacije Švajcarske dvojicu državljana Švajcarske koji su albanske nacionalnosti, koji su Albanci koje sa velikom ljubavlju i simpatijama gledamo na posebnoj utakmici, šta bih konkretno uradio? Koristio bih te dvije figure za politiku. I to na nimalo dostojanstven način, istine radi”, rekao je Rama.

On je kazao da je to reprezentacija druge zemlje, te da je nacionalizam smiješan koliko i opasan.

“ To je reprezentacija druge zemlje. I raspirivao bih vatru nacionalizma,izvinite na izrazu, smiješno. Ali nacionalizam je uvijek smiješan koliko i opasan. Nije potrebno. Uopšte ne vidim da je to potrebno i čini mi se da ko god to radi ne radi kako treba”, dodao je on.

Nekoliko minuta nakon što je završen meč između Švajcarske i Srbije u Kataru, Kurti je objavio fotografiju Džake i Šaćirija i napisao: „Srbija ne prolazi. Čestitamo Švajcarskoj!”. Istovremeno stigla je i reakcija predsjednice Kosova Vjose Osmani.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *