Srbi postavljaju barikade, okupljaju se muškarci sa fantomkama

Srbi na Kosovu su 10. decembra u popodnevnim časovima počeli sa postavljanjem barikada kod Zvečana i Leposavića na Kosovu.

screenshot/YT

Prema informacijama reportera Radija Slobodna Evropa, razlog je hapšenje bivšeg pripadnika kosovske Policije Dejana Pantića.

Kod Zvečana se barikade postavljaju u Rudaru, na mestu gde su i ranije postavljane barikade. Okupljaju se muškarci koji preko lica nose fantomke, ali ima i žena.

Pripadnici srpske zajednice su početkom novembra napustili kosovske institucije, uključujući policiju i pravosuđe, kako bi izrazili nezadovoljstvo odlukom Vlade Kosova oko preregistracije vozila na kosovske tablice. Primena odluke je obustavljena, ali se bojkot institucija nastavio.

Direktor Kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije Petar Petković saopštio je 10. decembra da je na prelazu Jarinje uhapšen Dejan Pantić, bivši pripadnik Kosovske policije.

Kako se navodi u saopštenju, Pantić je policiju napustio 5. novembra, zajedno sa ostalim predstavnicima Srba koji su tada započeli bojkot institucija Kosova.

“Dejan je sa suprugom danas u prepodnevnim satima otišao u Rašku da obavi privatne obaveze, normalno prešao prelaz i u povratku su mu Kurtijevi policajci stavili lisice na ruke i odveli, ga prema poslednjim informacijama, u bazu kosovske policije u blizini prelaza (Jarinja)”, saopštila je Kancelarija za Kosovo.

O ovom događaju za sada nema saopštenja policije Kosova.

Kancelarija za Kosovo u Vladi Srbije je ovaj događaj nazvala “brutalnom odmazdom i zastrašivanjem”, kao i “progonom srpskih policajaca bez ikakvih osnova i dokaza”.

Petar Petković je saopštio da je o ovom događaju obavestio specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Srbije i Kosova Miroslava Lajčaka, kao i da će od svih međunarodnih predstavnika zahtevati da se “osveta i odmazda prema Srbima odmah zaustavi i da se Srbima garantuje bezbednost”.

Izvor:RSE

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *