Podgorica: Sukob policije i demonstranata, najavljena blokada gradova

Predrag Vušurović, iz pokreta “Ima nas”, koja je organizovala protest, je poručio da je usvajanjem izmijenjenog Zakona potvrđena izdaja i najavio “blokadu svih crnogorskih gradova narednih dana”.

Printscreen/YT

Skupština Crne Gore ponovo je 12. decembra, uprkos preporukama Venecijanske komisije, usvojila izmjenjeni Zakon o predsjedniku, čijim usvajanjem će aktuelna parlamentarna većina preuzeti dio nadležnosti predsjednika države u dijelu izbora nove Vlade.

Na usvajanje Zakona burno su reagovali građani koji, zbog toga, od jutros protestuju ispred crnogorskog parlamenta.

Naime, nakon što je skup zvanično završen, grupa mladića bacila je više tvrdih predmeta i baklji, a policija je uzvratila suzavcem ili biber sprejom. Djelimično je polomljena i ograda ispred Skupštine kao i staklo na ulaznim vratima parlamenta.

Predrag Vušurović, iz pokreta “Ima nas”, koja je organizovala protest, je poručio da je usvajanjem izmijenjenog Zakona potvrđena izdaja i najavio “blokadu svih crnogorskih gradova narednih dana”.

Ovo je četvrti protest pokreta “Ima nas”. Dosadašnji su protekli mirno. Policija se još nije oglasila a dio građana je i dalje ispred parlamenta.

Cilj izmjena, koje je predložio proruski Demokratski front, je da njihov kandidat Miodrag Lekić bude izabran za mandatara.

Skupština je izmijenjeni Zakon prethodno usvojila 2. novembra, ali je Đukanović odbio da ga potpiše. Prema Ustavu Đukanović je dužan da proglasi zakon kad drugi put bude put usvojen u parlamentu.

Ipak, u Skupštini je danas usvojeno da u slučaju da on to ne uradi predsjednica Skupštine može Službenom listu dostaviti Zakon, čime bi stupio na snagu.

Skupština je u dnevni red uvrstila i raspravu o tome da li je predsjednik Đukanović povrijedio Ustav jer nije predložio mandatara za sastav nove Vlade, ali o tome se danas nisu raspravljali. Nastavak sjednice zakazan je za sjutra, 13. decembar.

Prethodno, Skupština Crne Gore 12. decembra nije izabrala sudije Ustavnog suda, jer nijedan od četiri kandidata nije dobio dovoljan broj glasova.

Za izbor su glasala 42 poslanika, što je nedovoljno jer je trebalo bar 49, od 81 koliko je poslanika u crnogorskom parlamentu.

“Danas je sve urušeno u Crnoj Gori. Danas se desio ustavni puč”, utvrdila je poslanica Bošnjačke stranke, Kenana Strujić.

Sjednici nisu prisustvovali poslanici opozicije.

Brisel i Vašington su u više navrata pozvali da se izaberu sudije Ustavnog suda, a Venecijanska komisija, koju podržava međunarodna zajednica, da se ne usvajaju izmjene Zakona o predsjedniku.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *