Ugljanin novi predsjednik SO-e S. Mitrovica: Mi smo došli u kuću bez domaćina

Nedžat Ugljanin je inače predstavnik Bošnjaka, a na prethodnim izborima bio je na listi Građanska inicijativa “Mitrovica”, listi sastavljenoj od manjina koji žive u Severnoj Mitrovici.

Printscreen/Kosovo-online

Za novog predsjednika Skupštine opštine Sjeverna Mitrovica danas je izabran Nedžat Ugljanin koji je poslije sjednice Skupštine poručio da će se ovaj saziv do izbora u aprilu što manje baviti političkim pitanjima, a u interesu svih zajednica, javlja Kosovo-online

Ugljanin je naveo da izvršna, pa i zakonodavna vlast pripada srpskoj zajednici i da manjinskoj zajednici ne pripada da se brine o većinskoj zajednici.

“Mi smo došli u kuću bez domaćina. Znamo da većinska zajednica treba da bude domaćin u ovakvoj situaciji, ali nismo mi krivi za nju. Rekao sam u izlaganju pred odborncima da ćemo se što manje baviti političkim pitanjima, a u interesu svih zajednica, bez obzira koje su nacionalnosti, u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi i sa Statutom Sjeverne Mitrovice”, rekao je Ugljanin u obraćanju medijima.

Kako je naveo, novi saziv Skupštine će čekati april, da se formira izvršna vlast.

“Ovako samo zakonodavna vlast, a bez izvršne vlasti je stvorena jedna vrsta vakuma i ne možemo da funkcionišemo kao opštinska jedinica. Možda ćemo biti i tranziciona vlast, pa da prepustimo domaćinu koji je napustio svoju kuću da se u nju vrati i brine o svim zajednicama, naročito o većinskoj, jer nama kao manjinskoj zajednici ne pripada da se brinemo o većinskoj zajednici. Naprotiv to oni treba da rade. Tu ulogu smo preuzeli za dobrobit građana”, rekao je Ugljanin.

Konstatovao je da je kod naroda veliki strah i da se on oseća u vazduhu.

“Mi ćemo pokušati da u duhu mira, tolerancije i suživota nastavimo rad ove Skupštine dok se ne stvore drugačiji uslovi koji zavise od međunarodnih relevantnih faktora, a ne od nas”, dodao je.

Na pitanje šta će prvo da uradi nov skupštinski saziv, Ugljanin je rekao da će sljedeća sjednica biti posvećena pitanju bezbjednosti.

“Pozvaćemo komandira stanice da nam objasni kakva je trenutna situacija”, naveo je on.

Rekao je i da nisu imali kontakte sa predstavnicima Srpske liste, ali da su otvoreni za razgovore.

“Kao što sam rekao, oni su bili domaćini ovdje i treba da budu ovdje. Kada će da se vrate ne zavisi od nas. Mi smo samo zamjena za te delegate. Mjesto izvršne vlasti, pa i zakonodavne, pripada srpskoj zajednici. Mi osjećamo da smo ovdje kao manjina, ali s obzirom na zakonske procedure, mi ćemo se u skladu sa tim zakonima boriti za interese svih zajednica, bez obzira na to da li su oni ovdje ili ne”, rekao je Ugljanin, prenosi Kosovo-online

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *