Đukanović : Osluškujem mišljenja pravnika o pitanju ukaza o raspuštanju parlamenta

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović saopštio je da je potpisao Zakon o predsjedniku, koji je parlament po drugi put usvojio 12. decembra

ptintscreen/RTCG

“Suočen sam sa izazovom da parlamentarna većina krši Ustav, međutim, nijesam želio i da sam uradim slično. Zato, odgovornost za primjenu ovog Zakona snose oni koji su ga izglasali”, rekao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

Đukanović je podsjetio na stav Venecijanske komisije da se izmjene ovog Zakona ne usvajaju dok Ustavni sud ne bude operativan.

“U mišljenju Venecijanske komisije, stoji da bi Zakon izazvao probleme ustavnosti. Svjestan sam da u uslovima visokih tenzija postoje različita očekivanja kako da se odredim prema ovom aktu”, podsjeća Đukanović.

Ističe da podržava stavove građana na protestima, te kako kaže, ipak je donio odluku da Zakon potpiše.

Odogovarajući na pitanje da li će ponovo pokrenuti konsultacije o mandataru, Đukanović ističe da ne želi da učestvuje u implementaciji neustavnog zakona.

“Sada većina u Parlamentu preuzima odgovornost”, naglasio je.

Đukanović je rekao da u DPS-u postoji i jedinstveni stav po pitanju protesta. Kako kaže, dok god je bilo moguće u institucijama donositi odluke, taj put smatrao je najcjelishodnijim. Međutim, sada ta mogućnost, poručuje, više ne postoji.

“Drago mi je da nemamo nasilnih demonstracija. Odlukom Skupštine da zakonom mijenja Ustav, izgubio se smisao Parlamenta, jer takva odluka ruši ustavno-pravni poredak”, kategoričan je predsjednik Crne Gore.

Kada je riječ o Ustavnom sudu, Đukanović samtra da su za dogovor o ovoj instituciji potrebne dvije strane koje će sjesti razgovarati.

“Može se izabrati Ustavni sud za 30 do 40 dana ako ima dobre volje, koje do sada očigledno nije bilo kod parlamentarne većine”, istakao je.

Dodaje i da pažljivo osluškuje mišljenja pravnika o pitanju ukaza o raspuštanju parlamenta.

“Veoma striktno i konzervativno tumačim moja prava i obaveze, pa i kada je riječ o raspuštanju parlamenta”, kaže Đukanović.

Izvor: gradski.me

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *