Kurti za The Guardian: Uklanjanje barikada bi moglo uzrokovati žrtve, mi čekamo

EU i SAD se slažu da se barikade moraju ukinuti. Ali oni su takođe zabrinuti kako to može da iskoristi i zloupotrijebi Beograd

printscreen/N1

Premijer Kosova Albin Kurti za britanski list “The Guardian” je rekao da se barikade ne mogu tolerisati još dugo, ali da bi njihovo uklanjanje moglo izazvati žrtve, prenosi Express.

Kurti je kazao da želi da bude maksimalno opreznan u tom pravcu kako bi bili sigurni da neće doći do destabilizacije.

“Naša briga je da uklanjanje ovih barikada ne može isključiti žrtve. I zato želimo da budemo maksimalno oprezni da ne dođe do destabilizacije i da postoji mir i sigurnost. Međutim, ne možemo zauvijek dozvoliti ovo kršenje zakonitosti i ustavnosti. Dakle, da, ovo bi trebalo da se završi, što pre to bolje”, rekao je Kurti.

Kurti je rekao da se Sjedinjene Američke Države i Evropska unija slažu da barikade treba ukloniti, ali i da su zabrinuti kako će se ova situacija iskoristiti.

„EU i SAD se slažu da se barikade moraju ukinuti. Ali oni su takođe zabrinuti kako to može da iskoristi i zloupotrijebi Beograd. Mislim da je briga naših zapadnih partnera i prijatelja veza Beograda sa Moskvom. Ne znamo kako se one mogu staviti u funkciju u slučaju povećanja tenzija, ka eskalaciji na sjeveru”, naveo je Kurti.

Ministar unutrašnjih poslova, Xhelal Sveçla, izjavio je u subotu da institucije Republike Kosovo imaju sve kapacitete da uklone barikade i u koordinaciji sa međunarodnim partnerima procjenjuju situaciju za adekvatan odgovor.

“Svaki trenutak proveden pod blokadom barikada koje su podigle naoružane i kriminalne grupe je previše. Institucije Republike Kosovo imaju sve kapacitete da uklone barikade i u koordinaciji sa našim međunarodnim partnerima procenjuju situaciju za adekvatan odgovor”, napisao je Sveçla.

U međuvremenu, premijer Kurti je prije nedjelju dana rekao da je Kfor od njih tražio neko vrijeme da uklone barikade i da čekaju.

Kurti je rekao da vjeruje da je to najbolji mogući način da se situacija riješi.

„KFOR traži neko vrijeme da brzo završi ovaj posao i mi čekamo. Ako se naša očekivanja od KFOR-a ublažavaju, neka se to nazove ublažavanjem. Ali za dobrobit cjeline, vjerujem da još uvijek biramo najbolji mogući put”, izjavio je Kurti na konferenciji za novinare nakon sastanka Vijeća sigurnosti Kosova.

Kurti je blokiranje puteva nazvao neprihvatljivim, kao i da se to ne bi trebalo ponavljati u budućnosti.

On je pozvao KFOR da svima garantuje slobodu kretanja.

„Još jednom pozivamo KFOR da garantuje slobodu kretanja. KFOR na Kosovu je za mirno i bezbedno okruženje, što takođe znači slobodu kretanja bez diskriminacije. Blokiranje saobraćaja, blokiranje javnih puteva teškim vozilima radi ometanja slobode kretanja, od strane kriminalnih grupa koje pucaju na našu policiju i policiju EULEX-a, ne samo da je neprihvatljivo, već mora biti i neponovljivo u bilo kom trenutku u budućnosti. Zato čekamo”, rekao je Kurti.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *