Nataša Kandić na poziv Ane Brnabić: Uklonite barikade i prestanite sa izluđivanjem Srba na Kosovu

Smirivanju situacije bi pomoglo uklanjanje sa javne scene direktora kancelarije za Kosovo, koji svojom otrovnom retorikom nanosi sramotu svakom pristojnom građaninu Srbije

“Barikade na sjeveru Kosova se moraju ukloniti. Ako neće onaj ko ih je fizički postavio, onda to KFOR treba da uradi, sa političkom podrškom predsjednika Srbije koji uporno tvrdi da ne zna ko ih je postavio,” kazala je za list Danas Nataša Kandić, osnivačica Fonda za humanitarno pravo.

Reagujući na poziv premijerke Srbije da bi, kako je rekla, organizacije civilnog sektora trebalo da se oglase povodom stanja na Kosovu, navodeći da je situacija tamo „na ivici oružanih sukoba“, Kandić je rekla da predsjednik Srbije, predsjednica Vlade i predsjednik Narodne Skupštine Srbije treba da prestanu sa izjavama i djelima van javnog znanja, kojima podstiču ekstremističke grupe i partije na okupljanje za odlazak na front.

“Prestati sa izluđivanjem građana, posebno Srba na Kosovu, o povratku pripadnika VJ/MUP-a RS na Kosovo, prestati sa opasnim političkim igrama – napuštanje kosovskih institcuija, zamrzavanje mandata, proganjanje kososvskih Srba koji se ne slažu sa zloupotrebama institucije poslanika. Smirivanju situacije bi pomoglo uklanjanje sa javne scene direktora kancelarije za Kosovo, koji svojom otrovnom retorikom nanosi sramotu svakom pristojnom građaninu Srbije. Prioritet je pokretanje stručne debate o njemačko-francuskom prijedlogu za normalizaciju odnosa sa Kosovom i to bez učešća ‘političkih patriota'” izjavila je Kandić.

Premijer Kosova ima obavezu, dodaje ona, da bez odlaganja pokrene proces primjene potpisanih sporazuma.

“Uradio je dobre stvari za otklanjanje diskriminacije Republike Srbije prema Albancima, imao je pravo da zahtjeva poštovanje oznaka Kosova za sve koji žive u toj zemlji ali sada neka pokaže da se jednako bori i za dobrobit Srba i drugih ne-albanaca,” zaključuje Nataša Kandić.

Izvor: Danas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *