Gradonačelnik Novog Pazara: Novac za doček Nove godine djeci bez roditelja

U Novom Pazaru ni ove godine neće biti organizovanog dočeka Nove godine

Novac iz gradskog budžeta opredijeljen za tu namjenu, u iznosu od šest miliona dinara (više od 50 hiljada evra), biće preusmjeren djeci bez roditeljskog staranja, mališanima sa smetnjama u razvoju i djeci sa rijetkim i malignim oboljenjima, javlja Anadolu Agency (AA).

Takvu odluku je i ove godine na inicijativu gradonačelnika Nihata Biševca donijelo Gradsko vijeće Novog Pazara.

“Sa ovim primjerom dobre prakse počeli smo prije sedam godina. Putem odgovornog trošenja novca građana nakon nas krenuli su i drugi gradovi u našoj zemlji. Mnogi su se odricali organizovanja dočeka Nove godine na trgovima i novac usmjeravali na različite humanitarne projekte i akcije,” rekao je gradonačelnik Nihad Biševac.

Ističe da je Novi Pazar je grad humanih ljudi koji saosjećaju sa onima koji su u teškoj situaciji.

“Upravo je naša odluka u skladu sa voljom građana i mi želimo da se u Novom Pazaru vječito njeguju takve vrijednosti, da empatije nikada ne nestane u ljudima. Ove godine izdvojili smo šest miliona dinara, i iz godine u godinu taj iznos je sve veći, ” jazao je Biševac uz napomenu  da “ovo nije jedini period u godini kada pomažemo mališanima, ovo je dodatna aktivnost, novogodišnji poklon njima”.

“Iz budžeta Grada svake godine na realizaciju različitih projekata iz oblasti socijalne zaštite, a kojom su obuhvaćena upravo ova djeca, odlazi sve više novca. Tokom 2022. godine izdvojeno je oko 200 miliona dinara. U budžetu za narednu godinu predviđena su još veća sredstva, ta davanja uvećana su za dodatnih 60 miliona dinara “, rekao je za AA gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac.

Osim ovog gesta u Novom Pazaru je odlučeno da se uoči novogodišnjih praznika, a zbog mjera uštede električne energije ne postavi ni dekorativna rasvjeta. ​​​​​​​

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *