Ugljanin i Zukorlić potpisali “historijski” sporazum

Predsjednici Stranke pravde i pomirenja (SPP) i SDA Sandžaka Usame Zukorlić i Sulejman Ugljanin potpisali su večeras u Glavnom uredu Vijeća sporazum dveju partija o formiranju većine u novom sazivu Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV).

screenshot/STV

Dvije bošnjačke stranke su se sporazumom obavezale da zajednički rade na ostvarivanju programa od 28 tačaka bitnih za ostvarivanje i unapređivanje prava Bošnjaka u Srbiji.

Prva sjednica novog saziva BNV, na kojoj bi trebalo da budu izabrani organi nacionalonog vijeća, održaće se u ponedjeljak u 10 sati.

Lider SPP-a Usame Zukorlića najavio je da će predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća biti Misala Pramenković, nositeljica liste ove stranke na izborima za BNV.

Najavljena većina u novom sazivu BNV, koju će činiti predstavnici lista “Za jedinstveno vijeće” i “Bošnjačko jedinstvo”, imaće 22 vijećnička mandata.

Podsjećamo, prema konačnim rezultatima Repšubličke izborne komisije (RIK) liste “Sandžačka demokratska partija“ i “Stranka pravde i pomirenja“ osvojile su po 12 mandata, lista “Bošnjačko jedinstvo” 10 mandata, dok je listi “Savez za Sandžak i dobre Bošnjane“ pripalo jedno mjesto u novom sazivu BNV.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *