Roditelji: Državne službe i Vučić znaju ko je naredio, organizovao i ubio decu u ‘Pandi’

Gospodine Predsedniče, vi znate i mi roditelji znamo da je ubistvo naših sinova u kafiću ‘Panda’ u Peći bilo državna stvar o kojoj je odlučeno u vrhu države

printscreen/pink

U kafiću „Panda“, gde su se okupljali pećki gimnazijalci, 14. decembra 1998. dve maskirane osobe su rafalima iz automatskih pušaka ubili Ivana Obradovića (15), Vukotu Gvozdenovića (16), Svetislava Ristića (18), Zorana Stanojevića (18), Ivana Radevića (24) i Dragana Trifovića (18), teško su ranili Vlada Lončarevića (18), a lakše Mirsada Šabovića (34) i Nikolu Rajovića (18).

Roditelji šest dečaka ubijenih u pećkom kafiću „Panda“ 1998. godine, već šest godina uzalud traže prijem kod predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je 2013. godine saopštio da masakr u „Pandi“ nisu počinili Albanci.

„Od 5. septembra 2017. godine više od 10 puta smo se pismeno obratili kabinetu predsednika Srbije, tražeći razgovor s predsednikom Vučićem, međutim, nijednom nam nije odgovoreno. Takođe, tražili smo od Tužilaštva za organizovani kriminal (TOK) da se sasluša Vučić zbog saznanja koja je javno iznosio o zločinu u ‘Pandi’, ali ni to nije prihvaćeno“, rekao je agenciji Beta Ljubomir Ristić, otac ubijenog Svetislava (18).

Roditelji ubijene dece, posle 24 godine traganja za istinom, nemaju dilemu da je o masakru u „Pandi“ odlučeno u vrhu države.

„Gospodine Predsedniče, vi znate i mi roditelji znamo da je ubistvo naših sinova u kafiću ‘Panda’ u Peći bilo državna stvar o kojoj je odlučeno u vrhu države. U pitanju je državni terorizam par ekselans. Ukazujemo da postoje i ostali razlozi za naš prijem koje ćemo izneti u razgovoru s vama, kako bi organ koji vodi postupak, posle skoro 24 godine procesuirao zločin“, stoji u jednom od zahteva za prijem kod predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji su roditelji podneli 6. juna 2022. godine.

Lazar Obradović, pred čijim očima je 14. decembra 1998. godine stradao sin Ivan (15), kaže za Betu da ne postoji druga istina osim da je zločin u „Pandi“ počinila država.

„Sve vlasti su se na isti način odnosile prema ubistvu naše dece. Očigledno je da se diriguje iz jednog centra i da ne postoji želja da se otkrije ko su nalogodavci, organizatori i izvršioci masakra. Razgovarali smo s više desetina državnih službenika, kako iz policije tako i iz drugih državnih organa, i nikada nam niko nije rekao da su zločin počinili Albanci, već, naprotiv, Srbi“, naglasio je Obradović.

Dodao je da roditelji od predsednika Srbije očekuju da im saopšti sva saznanja kojima raspolaže o „slučaju ‘Panda’ „.

„Državne službe i Vučić znaju ko je naredio, organizovao i ubio decu u ‘Pandi’. Nedopustivo je da se istina skriva već više od 24 godine i da predsednik Srbije odbija razgovor s nama. U petak smo se ponovo obratili kabinetu predsednika i, ako nas u najskorije vreme na primi na razgovor i ako ne dobijemo čvrste garancije da će istraga biti okončana, moraćemo da radikalizujemo naš protest“, rekao je Obradović.

Zvonko Gvozdenović, otac ubijenog Vukote (16), smatra da država uporno pokušava da sakrije sopstveni zločin.

„Tužilaštvo je do sada saslušalo 42 svedoka. Kada je istraga započeta u maju 2016. godine, imali smo više razgovora s postupajućim tužiocem i posle svakog susreta smo shvatali da nas država sve više i više zavlači i obmanjuje. Od 2017. godine Tužilaštvo odbija svaku komunikaciju s roditeljima“, kazao je Gvozdenović za Betu.

Ljubomir Ristić je naveo da su porodice ubijenih dečaka od 17. septembra 2017. godine sedam puta tražile prijem u Tužilaštvu za organizovani kriminal, ali da su svaki put odbijeni.

„S obzirom na činjenicu da nemamo nikakvih odgovora iz TOK-a o našim zahtevima, sve ukazuje na to da ništa nije postupano i da je istraga zaustavljena“, smatra Ristić.

U kafiću „Panda“, gde su se okupljali pećki gimnazijalci, 14. decembra 1998. dve maskirane osobe su rafalima iz automatskih pušaka ubili Ivana Obradovića (15), Vukotu Gvozdenovića (16), Svetislava Ristića (18), Zorana Stanojevića (18), Ivana Radevića (24) i Dragana Trifovića (18), teško su ranili Vlada Lončarevića (18), a lakše Mirsada Šabovića (34) i Nikolu Rajovića (18).

Sve do 28. decembra 2013. porodice ubijenih dečaka i javnost su bili uvereni da su taj zločin počinili pripadnici tzv. Oslobodilačke vojske Kosova (OVK).

Međutim, tadašnji prvi potpredsednik Vlade Srbije i šef Biroa za koordinaciju službi bezbednosti, Aleksandar Vučić, u emisiji „Teška reč“ na TV Pink je rekao: „Zločin u ‘Pandi’ nisu počinili Albanci kako smo to do sada verovali. Javnost će biti zgrožena kada se bude otkrila istina“.

Vučić je kasnije rekao novinarima da je gotovo siguran da zna šta se desilo u „Pandi“, ali da „ne postoje dokazi“ i da istražni organi Srbije ne mogu da se „ponose“ kako su sproveli istragu.

Nekoliko dana posle masakra, policija je uhapsila grupu lokalnih Albanaca za koje je rečeno da su organizovali napad na „Pandu“. Nikola Šainović, tada potpredsednik Savezne vlade zadužen za Kosovo i Metohiju, saopštio je da je „slučaj ‘Panda’ “ rešen.

„Ja sam tada rekao da je ‘slučaj Panda’ rešen, jer mi je tako kazala policija“, rekao je Šainović ranije za Betu.

„Kad su uhapsili tu grupu, jedan prijatelj iz pećkog SUP-a mi je u poverenju kazao da ti Albanci nemaju nikakve veze s ‘Pandom’ „, kazao je Ristić.

Bivši načelnik pećkog SUP-a Boro Vlahović rekao je ranije za dnevni list „Danas“, da je za „slučaj ‘Panda’ “ bila nadležna Služba državne bezbednosti, pošto se radilo o krivičnom delu terorizma, a što „nije isključivalo i rad javne bezbednosti“ na otkrivanju izvršilaca.

„Mi iz javne bezbednosti intenzivno smo radili na otkrivanju izvršilaca, ali kada su pripadnici Državne bezbednosti posle nekoliko dana uhapsili grupu Albanaca za koje je rečeno da su organizovali i izvršili zločin u kafiću ‘Panda’, javna bezbednost je prestala s operativnim radom na tom slučaju. Kad Državna bezbednost nešto preuzme da radi i kad saopšti da je slučaj rešen, nije praksa da javna bezbednost nastavlja sa radom na tom istom slučaju“, objasnio je Vlahović koji je sasušan u TOK-u.

Grupa uhapšenih Albanaca je posle nekoliko meseci provedenih u pritvoru u Leskovcu oslobođena, jer nije bilo nijednog dokaza da su učestvovali u zločinu.

RTS je nekoliko dana pre masakra u udarnom „Dnevniku“ dve večeri zaredom čitala „saopštenje“ tzv. OVK u kojem se najavljuju napadi na lokale gde se okuplja srpska omladina. Kako Beta saznaje, Tužilaštvo za organizovani kriminal koje vodi istragu, nije proveravalo ko je to „saopštenje“ dostavio RTS-u i koje naredio da se ista informacija čita dve večeri zaredom.

Advokat Božo Prelević rekao je Beti da je njemu, dok je bio član Koordinacionog centra za jug Srbije, iz Službe državne bezbednosti rečeno za „Pandu“ „isto ovo što je Aleksandar Vučić izjavio u decembru 2013. godine“.

„I Vučićeva saznaja potiču iz Državne bezbednosti“, rekao je Prelević.

Po njegovim rečima, početkom dvehiljaditih godina se već znalo da Albanci nemaju veze sa zločinom u „Pandi“.

„Ti dečaci koji su ubijeni nisu bili krivi ni za šta i oni nisu bili konkretna meta. Oni su ubijeni da bi se izazvala još veća međunacionalna netrpeljivost“, kazao je Prelević.

Izvor: Danas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *