Mešihat IZ Sandžaka: Raduje nas vijest o jedinstvu, otvaramo novo poglavlje

Otvaramo novo poglavlje uspostave jedinstvene i depolitizovane Islamske zajednice

Foto: Mešihat IZ Sandžaka/Senad ef. Halitović

Povodom sporazuma SDA Sandžaka i Stranke pravde i pomirenja (SPP) u kojem je jedan od programskih ciljeva ujedinjenje dvije islamske zejednice saopštenjem za javnost danas se oglasio Mešihat Islamske zajednice Sandžaka

“Mešihat Islamske zajednice Sandžaka, njegovo rukovodstvo i svi službenici unutar ove institucije godinama se zalažu za jedinstvo vjernika, džemata i islamskih zajednica, što jasno potvrđuju mnogobrojni pozivi u tom pravcu, ali i konstantno izbjegavanje retorike koja bi mogla narušiti ideju zajedništva,” navodi se u saopštenju koje potpisuje predsjednik Mešihata IZ Sandžaka Senad ef. Halitović.

On navodi da je Mešihat Islamske zajednice “u više navrata smo ukazivao da je neophodno da pregovori vezani za ujedinjenje islamskih zajednica budu realizovani uz posredovanje Dijaneta Republike Turske i Rijaseta IZ u BiH, kako bi imali snažnije temelje budućeg rada”.

“Sagledavajući sve navedeno, raduje nas vijest o potpisivanju Sporazuma u kojem se nalazi tačka koja se odnosi na jedinstvo islamskih zajednica,” navodi se u saopštenju.

Novo poglavlje- jedinstvena i depolitizovana Islamska zajednica

“Smatramo da prepuštanjem pitanja jedinstva islamskih zajednica njihovim članovima, rukovodstvu i vrhovnim institucijama Rijaseta IZ BiH i Dijaneta Republike Turske, otvaramo novo poglavlje uspostave jedinstvene i depolitizovane Islamske zajednice koja će biti posvećena svojoj misiji i biti servis svim vjernicima na teritoriji Republike Srbije,” ističe se u saopštenju.

Mešihat Islamske zajednice Sandžaka je pozvao sve vjernike na samilost, toleranciju i spremnost na međusobno praštanje, te da svako u skladu sa svojim mogućnostima pomogne realizaciju ovog, za sve vjernike najvažnijeg projekta.
“Pozivamo sve političke faktore da daju puni doprinos ovom procesu, da ovu temu stave iznad svojih političkih kalkulacija i budu maksimalno oprezni u svojim izjavama.Molimo Allaha Svemoćnog da spusti Svoju milost na sve nas i pomogne nas da svoje safove zbijemo i da zajedno radimo za dobrobit vjernika i cjelokupne zajednice,” navodi se na kraju saopštenja Mešihata Islamske zajednice Sandžaka.

Predsjednici Stranke demokratske akcije Sandžaka (SDA) i Stranke pravde i pomirenja (SPP), Sulejman Ugljanin i Usame Zukorlić, potpisali su sporazum o formiranju i izboru organa upravaljanja Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV), u kojem se navodi da je jedan od programskih ciljeva ujedinjavanje dvije islamske zajednice.

TT-Tim

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *