DRUGI PIŠU: BANU je dio “imovinske mase” oko koje se otimaju Zukorlićeve mnogobrojne žene

Konaković je Zukorlićevu, kako navodi, “Kakademiju” pripazio prije četiri godine kada je Zukorliću bez ikakvih konsultacija sa bilo kim, od čibuka, dodijelio 60-ak hiljada KM

Foto: avaz.ba

Bošnjačkoj akademiji nauka i umjetnosti (BANU) koju je osnovao (rahmetli) Muamer Zukorlić iz Budžeta Federacije BiH pripasće 300 hiljada maraka, piše portal istraga.ba.

Za Hrvatsku akademiji nauka i umjetnosti (HAZU) BiH čiji je član predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović takođe će biti izdvojeno 300 hiljada maraka. Ovim činom BANU i HAZU dovedeni su su istu ravan kao i Akademija nauka i umjetnosti BiH za koju će, takođe, biti izdvojeno 300 hiljada KM.

To je, kako se navodi, rezultat usaglašenih amandmana na budžet Federacije BiH koje su predložili i usvojili zastupnici osmorke (SDP BiH, NiP, NS, SBiH, NES, PDA, ZnG, BHI FK) i stranaka HNS-a.

“Prije nepunih godinu dana SDP BiH, odnosno njen Odbor za obrazovanje, nauku i mlade, žestoko se obrušio na Odluku Vlade Federacije da se izjednači status Akademije nauka i umjetnosti BiH i Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, te Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti (BANU). Takve planove Vlade Federacije u SDP-u BiH su nazvali ‘udarom na državu Bosnu i Hercegovinu’”, piše u svojoj kolumni novinar Avdo Avdić.

On navodi da je lider Naroda i pravde Elmedin Konaković  i to uspio: “ugurao je Bošnjačku akademiju nauka i umjetnosti(BANU) u Federalni budžet”!

“Ta fantomska, paranaučna i kvaziumjetnička, pseudoakademija, izmišljotina preminulog sandžačkog vjerskog poglavice i poslanika u Parlamentu Srbije Muamera Zukorlića, federalne poreske obveznike koštati će 300 hiljada KM. Taman koliko i privatna, ništa manje kvazi-para-pseudo akademija hercegovačkih lumpen intelektualaca predvođenih doktorom Draganom Čovićem! I Akademiji nauka i umjetnosti BiH, čisto da se ne prepozna destruktivni paralelizam buduće federalne vlasti, odobrena je ista količina novca,” piše Avdić.

Podjseća da je Konaković Zukorlićevu, kako navodi, “Kakademiju” pripazio prije četiri godine kada je Zukorliću bez ikakvih konsultacija sa bilo kim, od čibuka, dodijelio 60-ak hiljada KM.

“Sa ohološću svojih ahbaba uličarskih ‘akademika’, Konaković je tada ‘objasnio, da on financijski podržava i ANUBIH, koja treba da se bavi ‘bosanskohercegovačkim pitanjima’, dok bi se Zukorlićeva naučno-umjetnička prčvarnica trebala posvetiti ‘pitanjima važnim za identitet i tradiciju Bošnjaka’”, piše Avdić u kolimni koju objavljuju Istraga.ba i Slobodna Bosna.

Između ostalog navodi da je Muamer Zukorlić umro 2021., i da je BANU pastala dio impozantne “imovinske mase”

“Godinu dana ranije osobno je klanjao dženazu svom jedinom koliko-toliko relevantnom akademiku Muhamedu Filipoviću. Iz BANU je istupio i samoljubivi profesor Suad Kurtćehajić, da bi osnovao vlastitu, kućnu akademiju Kulin Ban, ništa manje opskurnu i ništa više vidljivu od one Zukorlićeve. Pokazalo se da ni Zukorlić, ni Filipović nisu bili onoliko ‘besmrtni’ koliko im je to akademska titula davala garantni rok,”piše Avdić i zaključuje: – ” Koliko se može vidjeti iz događaja nakon smrti Muamera Zukorlića, BANU je postala dio impozantne “imovinske mase” oko koje se otimaju njegove mnogobrojne žene i nešto manje brojna djeca. Kome će od njih pripasti 300 hiljada KM koliko im je Elmedin Konaković osigurao iz federalnog budžeta”!?

TT-Tim/Istraga.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *