Osude negacije Sandžaka: BNV poziva na afirmaciju različitosti

Narod Sandžaka otvorenih ruku čeka svakog gosta, pa i novinarku Mariju Savić Stamenić, koju pozivamo da dođe u Sandžak i upozna ga, historiju dugu milenijum i njegove ljepote”, saopćilo je BNV.

Voditeljka  Marija Savić Stamenić, izveštavajući na televiziji “Prva” o pohodu Envera Beganovića (52), koji je iz Austrije krenuo u Meku (Saudijska Arabija) pešice, izazvala je lavinu komontara i osuda u regoji Sandžak.

Ona  je, u emisiji “Jutro” na pomenutoj televiziji, nakon izjave Envera Beganovića da na rancu, između ostalih, nosi i zastavu Sandžaka (Bošnjačku nacionalnu zastavu) izjavila da to ne postoji.

U saopćenju za javnost Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) podsjeća da Enver Beganović, koji se iz Austrije zaputio pješice na hadždž u Meku, nosi na svom rancu zastave država kroz koje prolazi i da je, u izjavi za TV Prva, rekao da je pored državnih zastava ima i lokalne zastave rodne Cazinske krajine i Sandžaka, misleći na zastavu sandžačkih Bošnjaka, priznatu zakonima države Srbije.

BNV podsjeća da je Sandžak historijska regija koja obuhvaća jugozapadni dio današnje Republike Srbije i sjeverni dio današnje Republike Crne Gore, koja se tokom svog dugog postojanja razvila u posebnu geopolitičku, kulturno-historijsku, etničko-konfesionalnu cjelinu, sa središtem u Novom Pazaru.

“Promocija različitosti, drugog i drugačijeg je vrijednost za koju se Bošnjaci, a vjerujemo i svi dobri ljudi u Republici Srbiji zalažu. Mozaik naroda i kultura koje se kod nas prepliću su bogatstvo na koje svi trebamo biti ponosni. Afirmacijom drugog, ustvari, afirmišemo sebe i vrijednosti koje posjedujemo.

Narod Sandžaka otvorenih ruku čeka svakog gosta, pa i novinarku Mariju Savić Stamenić, koju pozivamo da dođe u Sandžak i upozna ga, historiju dugu milenijum i njegove ljepote”, saopćilo je BNV.

Oglasili se i narodni poslanici SDA Sandžaka i Stranke pravde i pomirenja

“Čujem danas neka spikerka negirala Sandžak, pa pomislih koliko je samo Sandžak ozbiljnijih i opasnijih neprijatelja od nje preturio preko leđa i svaki put postajao jači i postojaniji na ovoj našoj zemlji sandžačkoj,” napisoa je narodni poslanik u Skupštini Srbije Enis Imamović (SDA Sandžaka).
On je na svom facebook profilu poručio:- “Sandžaka je bilo i biće ga još više, kao i njegovih ponosnih sinova i kćeri. A i zastava nam je mnogo lijepa.”

“Sandžak je postojao, postoji i postojat će”, napisao je lider Stranke pravde i pomirenja (SPP) Usame Zukorlić.

Bošnjačka nacionalna zastava kao nacionalni simbol sandžačkih Bošnjaka utvrđena je Odlukom Bošnjačkog nacionalnog vijeća o nacionalnim simbolima, od 11. maja 2004. godine, a potvrđena Odlukom Savjeta Republike Srbije za nacionalne manjine, od 23. decembra 2005. godine (“Službeni glasnik RS”, br. 23/06).

Dan bošnjačke nacionalne zastave se obilježava 11. maja, na dan kada je, 1991. godine, u Novom Pazaru osnovano Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) Sandžaka.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *