Turska i Kosovo jačaju veze: Erdogan ugostio Kurtija

Na sastanku u vili Vahdettin Erdogan i Kurti bilateralni odnosi Turske i Kosova zauzimaju središnje mjesto

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan ugostio je danas kosovskog premijera Albina Kurtija u Istanbulu na s ciljem daljeg jačanja bilateralnih odnosa između Turske i Kosova. Sastanak je održan u Vili Vahdetin i fokusiran je na različite aspekte njihovog odnosa, kao i regionalna i međunarodna pitanja, posebno u vezi sa regionom Balkana.

“Turska je druga zemlja koja je priznala Kosovo nakon Amerike. Nastavićemo da podržavamo Kosovo,” rekao je na zajedničkoj konferenciji za novinare predsjednik Turske .

On je kazao da je Turska spremna da Kosovu pomogne na zacjeljivanju posljedica poplava.

“Podržavamo napore za članstvo u NATO-u i Evropskoj uniji. Razgovarali smo o tome šta možemo zajedno”, kazao je Erdogan, te naglasio da je  zamolio  “svog dragog prijatelja da se bori protiv FETO-a”.

“Sporazumom o slobodnoj trgovini dobili smo pozitivan zamah u obimu naše trgovine. Želimo da obim spoljnotrgovinske razmene, koji iznosi 610 miliona evra, podignemo na sasvim drugačiji nivo. Mi smo zemlja koja najviše izvozi na Kosovo. Moramo povećati naš izvoz na milijardu eura,” rekao je Erdogan.

Predsjednik Turske je naglasio da sa zadovoljstvom prati razvoj Kosova i da pridaje veliki značaj miru.

“Podržavam dijalog Kosova i Srbije”, rekao je predsjednik Turske.

“Veoma sam zadovoljan što sam danas u ovom istorijskom gradu u kojem se susreću civilizacije na poziv gospodina Erdogana. Danas smo razgovarali o jačanju prijateljstva između naše dvije zemlje. Takođe smo razgovarali o  ekonomiji, odbrani i sigurnosti. Zahvalni smo Turskoj na njenoj ulozi u NATO-u,” rekoa je, između ostalog, premijer Kosova Aljbin Kurti.

Turska je priznala Kosovo 18. februara 2008. godine, dan nakon proglašenja nezavisnosti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *