Vučić NE uvodi sankcije Rusiji?

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nedavno je govorio o mogućnosti uvođenja sankcija Rusiji

Predsjednik Vučić je u izjavi priznao posljedice odnosa Srbije prema Rusiji u međunarodnim odnosima, rekavši da ta zemlja plaća cijenu svog savezništva sa Rusijom. Međutim, nije otkrio puni razmjer posljedica.

Predsjednik Vučić je istakao i da je djelovanje Zapada u Ukrajini ujedinilo Ruse i donijelo poteškoće za poziciju Srbije. On smatra da je Zapad pogriješio što je, kako kaže , “krernuo sa  tenkovima” i strahuje da će rat potrajati duže, zbog čega je pozicija Srbije u sukobu još izazovnija.

“Mi nismo mogli da podržimo upad u Ukrajinu… Mislim da su, ne mogu da govorim u oružanom smislu, u političkom smislu veliku grešku napravili (Zapad) što su krenuli sa tenkovima, jer su ujedinili Ruse snažnije nego ikada. Danas im je gotovo cijela nacija ujedinjena poslije objave priče o tenkovima. Ja vam to govorim kao činjenično stanje, a ne da li nešto volim ili ne volim, jer kao što znate, ja se bavim istraživanjima u cijelom svetu“, naveo je Vučić.

Uprkos pritiscima Zapada u vezi sa sankcijama Rusiji, predsjednik Vučić smatra da su sankcije teška tema za Srbiju i da ne može da podrži invaziju na Ukrajinu. Kremlj je odgovorio na izjavu predsjednika Vučića, cijeneći njegovu poziciju i računajući na dalji razvoj odnosa Rusije i Srbije.

„Vidio sam da je gospodin Peskov reagovao na moju jučerašnju izjavu. Ne moram da pitam zašto je kandidat, kog ste podržavali (obraća se Borku Stefanoviću prm.aut) na predsjedničkim izborima, govorio da on ne bi uveo sankcije, a ja sam ćutao, bio sam fer, nisam se izjašnjavao i lagao narod. Te sam ja bio izdajnik i mnogi drugi su se dočepali glasova koji bi bili moji samo da sam bio neozbiljan i da sam htio da se dodvoravam narodu. Oni su rekli da ću ja poslije 3. aprila da uvedem sankcije Rusije. Sutra će proći 3. februar, a taj zlikovac Vučić još to nije uradio. A gle čuda, oni su 4. aprila već izašli i rekli da bi trebalo uvesti sankcije. To je govorio kandidat kog ste su podržali…

On kaže da nema apsolutno nikakvih iluzija da će pritisci biti sve veći. Tokom obraćanja poslaniku Borku Stefanoviću, Vučić je rekao da je u pravu kad kaže da Srbija plaća cijenu zbog svog odnosa prema Rusiji.

„E, sad dolazimo do suštinske rasprave – u pravu ste kad kažete da plaćamo cijenu u međunarodnim odnosima zbog činjenice da nismo uveli sankcije. Nikakav problem nemam da to kažem. I to znam bolje nego vi i svi ovdje, a čak nisam spreman da govorim kolika je to cijena“, rekao je Vučić.

Podsjetimo, ranije danas stiglo je saopštenje Moskve o izjavi Vučića da će Srbija možda morati da uvede sankcije.

Kako se navodi, Kremlj razumije neviđeni pritisak sa Zapada pod kojim se rukovodstvo Srbije nalazi i cijeni stav predsjednika Aleksandra Vučića. Istovremeno, Moskva računa na dalji uzlazni razvoj odnosa između dvije države, rekao je danas pres-sekretar predsednika Ruske Federacije Dmitrij Peskov komentarišući Vučićevu izjavu da će Srbija možda morati da uvede sankcije Rusiji.

Izvor: nova.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *