Kurti odgovara Escobaru: Moramo biti oprezni i pošteni, prvo međusobno priznanje

Ono što ističem kao uslove za bilo kakvo udruživanje nisu moji proizvoljni stavovi ili lična mišljenja, rekao je Kurti

Premijer Kosova Aljbin Kurti odgovorio je američkom izaslaniku za zapadni Balkan Gabrijelu Eskobaru na njegov ponovljeni zahtjev za formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom. Kurti je u intervjuu za turski medij “TRT” rekao da se o ovom pitanju može razgovarati tek nakon međusobnog priznanja sa Srbijom.

„Očigledno je da je Escobar veoma aktivan i uključen i to pozdravljam. Sreo sam ga nekoliko puta. Moramo biti oprezni i pošteni. Ono što ističem kao uslove za bilo kakvo udruživanje nisu moji proizvoljni stavovi ili lična mišljenja. Volja i želja naroda Kosova, ustavnost i zakonitost su ono što me tjera da kažem da nam je prvo potrebno međusobno priznanje, a onda neka vrsta udruživanja”, rekao je Kurti.

On je rekao i da Srbija želi da ima još jednu Republiku Srpsku, poput one u Bosni i Hercegovini.

Kurti je rekao da ne smatra francusko-njemački plan prijedlogom za Asocijaciju. “Samo posljednja rečenica posljednjeg člana odnosi se na sve dosadašnje sporazume, a ima ih 33, a ne samo jedan, koji nisu prošli test Ustavnog suda”, rekao je Kurti.

On je ponovio stav da pozdravlja evropski plan kao dobru osnovu za dalje razgovore. Prema njegovim riječima, “to znači svojevrsno ‘de facto’ priznanje i podsjeća na univerzalne pojmove i koncepte kao što su nezavisnost, teritorijalni integritet, suverenitet, Povelja Ujedinjenih nacija, vladavina prava, samoopredjeljenje, demokratija, evropske integracije” .

„Tražiti Asocijaciju bez priznanja Kosova je kao tražiti kafu bez šoljice. Ne mogu da donesem kafu bez šoljice. Država je pehar”, ponovio je.

Pozivi Escobara i drugih partnera za formiranje Asocijacije su se posljednjih sedmica povećali. Eskobar je prije nekoliko dana rekao da nema drugog načina osim stvaranja Zajednice opština sa srpskom većinom. Rekao je i da je Udruženje obaveza i da od toga nijedna stranka ili pojedinac ne može pobjeći.

Escobar i Derek Chollet, savjetnik američkog Stejt departmenta, u ekskluzivnoj kolumni za TIME prije nekoliko dana rekli su da Asocijacija ne znači novi sloj izvršne i zakonodavne vlasti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *