Kurti prihvatio platformu EU za razgovore sa Srbijom

Prihvatamo prijedlog EU za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije, saopštio je premijer Kosova Aljbin Kurti nakon sastanka sa specijalnim izaslanikom EU Miroslavom Lajčakom

Kurti je na svom Twitter nalogu napisao da Kosovo prihvata predlog EU za normalizaciju odnosa sa Srbijom, te da ga smatra dobrom osnovom za dalju diskusiju i solidnu platformu za napredak.

http://

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak izjavio je, 6. februara, da je sa premijerom Kosova Aljbinom (Albin) Kurtijem razgovarao o zakazivanju sastanka na najvišem političkom nivou u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa.

Lajčak nije precizirao kada bi tačno mogao da bude održan sastanak, već je naveo da će o tome razgovarati u Beogradu i sa predsjednikom Srbije Vučićem sa kojim se takođe susreće, 6. februara , uveče u Beogradu.

“Razgovarali smo o svemu što je agenda dijaloga, ali osnov našeg razgovora je prijedlog koji sam predstavio 9. septembra. Želimo da budemo sigurni da napredujemo oko tog prijedloga i kada dovedemo dva lidera u Brisel, da imamo konstruktivan sastanak,” rekao je Lajčak.

Lajčak je novinarima u Prištini potvrdio da je sa Kurtijem razgovarao o njegovim uslovima za formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom ali nije želio da iznese više detalja. Ponovio je da se taj Briselski sporazum mora implementirati.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *