Kučević: Nakon sramne presuda u slučaju Ernada Bakana neće se ništa promijeniti

U Srbiji pravosuđe nefunkcionalno, ovim izmjenama zakona se još više urušava

printscreen/RTS

Narodna poslanica SDA Sandžaka učestvujući u skupštinskoj raspravi o pravosudnim zakonima je istakla da podnošenjem amandmana želi da pošalje poruku o neslaganjima sa predloženim zakonskim rješenjima. Ona se osvrnula na presudu u slučaju pogibije Ernada Bakana i na, kako je navela, montirani politički proces u Sandžaku koji je “ponovo pokrenut”

“Smatram da kao najveće zakonodavno tijelo ne smijemo dozvoliti da se na neki način urušene pravosudne institucije upropaštavaju dodatno lošim zakonskim rješenjima, ” istakla je i naglasila predložena zakonska rješenja
ne mogu promjeniti stanje u jednoj od najvažnijih grana vlasti kakvo je pravosuđe.
“Pravosuđe mora biti samostalno i nezavisno, oslobođeno svih spoljašnjih uticaja, i samo kao takvo može biti garant efikasnosti, i može služiti pravdi,” kazala je Kučević.

Ona je posjetila na slučaj Ernada Bakana, studenta iz Novog Pazara, koji je stradao na pešačkom prelazu u Beogradu.
” Ne mogu a da ne pomenem slučaj Ernada Bakana koji je stradao na licu mjesta na pješačkom prelazu. Ubici koji je bahatom vožnjom usmrtio momka izrečena je sramna presuda od godine i pet mjeseci,” rekla je i upitala – “Da li smatrate da roditelji ovog momka, rodbina i prijatelji nakon ove sramne presude gaje iluzije o pravednosti i pravdi”?

Istakla je da roditelji Ernada Bakana nisu usamljeni, te da je bezbroj ovakvih slučajeva.

Takođe je podsjetila na  montirani politički proces u Sandžaku koji je, kako je kazala, “ponovo pokrenut”.

“Nakon 30 godina žrtve i porodice političkih zatvorenika nemaju mira i kontinuirana, sada već pravna represija nad ovim ljudima ne prestaje. Kao da već nisu dovoljno istraumatirani, činjenicom da su im roditelji mjesecima i godinama mučeni i preživljavali razne oblike zlostavljanja i torture u zatvorima,” rekla je Kučević.

Navela je da logično nameće i pitanje: “Kojim se to načelima vode tzv. sudije u ovom i sličnim predmetima”?

Kučević je kazala iz tih razloga “ne postoji dovoljno argumenata koji svjedoče da će predložena zakonska rješenja poboljšati zakonski okvir, kao i stanje u našem pravosudnom sistemu”.

Ističući da nosioci važnih pravosudnih funkcija moraju biti “na najvišem nivou”, navela je da smatra da je vrlo pogubno “izmještanje izbora sudija i tužilaca iz Narodne skupštine, ali i ukidanje probnog rada”.
“Da bi sudstvo i tužilaštvo bili nezavisni i samostalni, od bilo kakvih spoljašnjih faktora smatram da je neophodno predvidjeti i plate koje odgovaraju dostojanstvu sudija i težini funkcija koje nose, što je takodje propušteno ovim prijedlozima zakona,” kazala je u svom obraćanju narodna poslanica SDA Sandžaka Selma Kučević.

http://

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *