Trenutak istine 27. februara, na stolu sporazum u obliku “uzmi ili ostavi”

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Albin Kurti su pozvani 27. februara u Bruxelles na sastanak “na visokoj razini” o normalizaciji odnosa između dviju država

Upravo na dan kada Kosovo slavi 15. godišnjicu proglašenja neovisnosti, EU je objavila da je visoki Predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell pozvao Kurtija i Vučića u Bruxelles na sastanak. Prema saopštenju iz EU, fokus razgovora će biti evropski prijedlog o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije.

Sastanak 27. februara ipak će imati veći značaj od prethodnih jer su obije strane pod pritiskom da prihvate prijedlog EU o normalizaciji odnosa između dviju država, koji je nazvan i “francusko-njemačkim prijedlogom”.

“Iako je to prijedlog o “Osnovnom sporazumu”, a ne i konačnom, sveobuhvatnom i pravno obvezujućem o kojem je EU govorila do sada, on ipak znači vrstu priznanja Kosova od strane Srbije, iako ne i formalno priznanje”,piše Jutarnji list, koji je, kako navodi, imao uvid u tekst tog prijedloga koji je još uvijek povjerljiv.

“U prijedlogu se traži da strana da poštuju neovisnost jedna drugoj, da se Srbija ne protivi članstvu Kosova u međunarodnim organizacijama, da odnose normaliziraju i putem otvaranja stalnih misija u sjedištu vlada jedne i druge zemlje (model dvije Njemačke), da priznaju dokumente poput putovnica, žigova i slično. To u praksi znači neka vrsta de facto priznanja, iako bi se konačno formalno priznanje odgodilo,” navodi Jutarnji list.

Kosovo bio trebalo osigurati prikladnu razinu samouprave za Srbe na Kosovu kao i riješiti status Srpske pravoslavne crkve. Svi dosadašnji sporazumi postignuti u okviru dijaloga bi se trebali provoditi, što uključuje i onaj o osnivanju Asocijacije/zajednice općina s većinskim srpskim stanovništvom.

I jednom i drugom lideru ovaj je sporazum, kako nam potvrđuju diplomati u Bruxellesu, ponuđen u obliku “uzmi ili ostavi”.
Premijer Kosova Albin Kurti je rekao da prihvaća ovaj sporazum “kao dobru osnovu”, ali on i dalje oklijeva prihvatiti obvezu o osnivanju Asocijacije općina sa srpskom većinom, na čemu inzistira međunarodna zajednica.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nije javno i jasno rekao da prihvaća plan, ali su mu mnogi zapadni lideri “čestitali na pozitivnoj reakciji na taj prijedlog.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *